Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Το ενεργειακό κόστος «γονατίζει» φτωχούς αγρότες και μικρούς ΕΒΕ

Πάνω από 11.000 ευρώ ο λογαριασμός για φτωχό αγρότη
Πάνω από 11.000 ευρώ ο λογαριασμός για φτωχό αγρότη
Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, απόρροια κυρίως των μεγάλων αυξήσεων στην Ενέργεια, ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης», της «πράσινης μετάβασης» και των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, «γονατίζει» τα λαϊκά στρώματα, αφήνει χωρίς εισόδημα βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, μικρούς ΕΒΕ.

Το ηλεκτροσόκ έχει γίνει πια μόνιμο με το άνοιγμα των λογαριασμών. Από πέρυσι τον Αύγουστο, οι αγρότες φορτώνονται για τα καλά τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά «ζει και βασιλεύει», παραμένοντας ενσωματωμένη στους λογαριασμούς.

Ταυτόχρονα, οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για επιδότηση της ρήτρας και απορρόφηση των αυξήσεων κατά 80% έως και 99% δεν προκύπτουν από πουθενά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων επιδοτήθηκε τους προηγούμενους μήνες το 40% - 50%, διατηρώντας τους λογαριασμούς του ρεύματος στα ύψη. Στις αυξήσεις αυτές δεν υπολογίζονται οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ο ΦΠΑ και διάφορα τέλη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με λογαριασμό ρεύματος αγρότη από τη Λάρισα, που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» στις 24 Αυγούστου, όπου φαίνεται ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε για την περίοδο του Ιούνη το ποσό των 6.159,68 ευρώ, ενώ για την περίοδο του Ιούλη εκτοξευόταν στα 11.603,93 ευρώ, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος αγρότης, που καλλιεργεί 80 στρέμματα καλαμπόκι, να είναι αναγκασμένος να πληρώσει το δίμηνο Ιούνη - Ιούλη για ρεύμα 11.790 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ περίπου για ένα στρέμμα, όταν πέρυσι πλήρωνε 7.000 ευρώ στο αντίστοιχο δίμηνο, δηλαδή αύξηση 68%.

Διπλασιασμός στο κόστος για το φυσικό αέριο, χωρίς καμιά στήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους
Διπλασιασμός στο κόστος για το φυσικό αέριο, χωρίς καμιά στήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους
Οι αυξήσεις στο ρεύμα επηρεάζουν άμεσα και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), οι οποίοι πολλές φορές αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα αντλιοστάσια και να μένουν οι καλλιέργειες χωρίς νερό ή να υπάρχει αύξηση στα τιμολόγια του νερού άρδευσης.

Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με την τιμή να βρίσκεται σήμερα στα 1,8 ευρώ περίπου, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε φτάσει τα 2 ευρώ.

Αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, σε αγροτικά μέσα και εφόδια, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που τα παράγουν και τα διακινούν.

Σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές, που είναι όλο και πιο συχνές, αλλά και τις χαμηλές τιμές σε ορισμένα προϊόντα που διαμορφώνουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, χιλιάδες αγρότες δεν καταφέρνουν να καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά τους έξοδα.

Ψίχουλα τα μέτρα της κυβέρνησης

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση, για να μη θίξει τον «δημοσιονομικό χώρο» που της δίνει τις δυνατότητες για «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, αρνείται να πάρει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης, ενώ τα περιβόητα μέτρα στήριξης δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω».

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, με το διατιθέμενο ποσό να φτάνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το ποσό δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου τους τελευταίους 5 μήνες. Ταυτόχρονα, είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016 (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2016 δίνονταν περίπου 180 εκατομμύρια και η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 1 ευρώ/λίτρο.

Αξίζει να θυμίσουμε πως πριν από 7 μήνες, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια των αγροτών για το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη και τα πολυήμερα μπλόκα, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την παροχή 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά. Με την πίεση που άσκησε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, το ποσό αυτό έφτασε σήμερα τα 70 εκατομμύρια για όλους τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Απάντηση στα παραπάνω δίνουν τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη, αλλά και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, και προφανώς για γενναία μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι φτωχοί αγρότες μέσα από τους Συλλόγους τους διεκδικούν επίσης επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, όπως και κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Ασφυκτιούν οι αυτοαπασχολούμενοι

Στις συμπληγάδες της αύξησης των τιμολογίων της Ενέργειας και των πρώτων υλών συνθλίβονται στην κυριολεξία επίσης οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί βιοτέχνες, που με δυσκολία πλέον κρατούν τις μικρές τους επιχειρήσεις σε λειτουργία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αρτοποιείων, επιχειρήσεις που από τη φύση τους είναι ενεργοβόρες και η «λύση» της εξοικονόμησης Ενέργειας είναι αδύνατη. Οπως μας λέει ο Ιάσονας Καπλάνης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, «το κόστος του πετρελαίου για τη λειτουργία των κλιβάνων των φούρνων - που χρησιμοποιεί σχεδόν το 50% των αρτοποιών - αυξήθηκε από 1.000 ευρώ τον μήνα στα 1.800 ευρώ τον μήνα σε σύγκριση με πέρυσι. Ιδιαίτερα μετά το Πάσχα η κατάσταση "ξέφυγε". Το κοστολόγιο του ρεύματος επίσης αυξήθηκε, από τα 1.000 ευρώ τον μήνα στα 1.800 ευρώ, ακόμα και στα 2.000 ευρώ. Αν και οι επιδοτήσεις μείωσαν την επιβάρυνση, εντούτοις - υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - το πρόβλημα παραμένει, μαζί και η αβεβαιότητα των αρτοποιών για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες. Αλλά εκεί που το πρόβλημα είναι τραγικό, είναι σε όσους φούρνους οι κλίβανοι που ψήνεται το ψωμί λειτουργούν με φυσικό αέριο, το κόστος των οποίων από 500 ευρώ τον μήνα εκτινάχτηκε στα 1.200, ακόμα και στα 1.400 ευρώ...».

«Ολη αυτή η κατάσταση - προσθέτει - δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, που σε συνδυασμό με την επίσης μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι φούρνοι (άλευρα, σπορέλαια, γαλακτοκομικά) την κάνουν πλέον ασύμφορη. Εχουν δημιουργήσει ένα "εκρηκτικό μείγμα". Ετσι, είχαμε αρκετές περιπτώσεις που φούρνοι "κατέβασαν ρολά" γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος της Ενέργειας, αλλά και η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, ειδικά στην Αττική πριν το Πάσχα». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής, δεν αποκλείεται αυτή η εικόνα να επαναληφθεί ακόμα πιο έντονη και στη νέα σεζόν μετά τις διακοπές και φούρνοι στα αστικά κέντρα να μην ανοίξουν. Τέλος, καταγγέλλει το γεγονός πως παρά τις υποσχέσεις για ενίσχυση των αρτοποιείων η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για το κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου και ελλοχεύει ο κίνδυνος τα λαϊκά νοικοκυριά το επόμενο διάστημα να πούνε «το ψωμί ψωμάκι»!

Τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τον τελευταίο χρόνο οι μικροί επαγγελματίες και βιοτέχνες εξαιτίας των υπερβολικών αυξήσεων στα τιμολόγια της Ενέργειας περιγράφει ο Νίκος Σφαντός, γγ της ΟΒΣΑ. Οπως τονίζει, «οι λογαριασμοί σε ηλεκτρικό ρεύμα έρχονται διπλάσιοι σε σχέση με έναν χρόνο πριν, για ένα κόστος που είναι ανελαστικό για εμάς, μιας και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορούμε να δουλέψουμε». Οπως αναφέρει, στην επιχείρηση καθαριστηρίου που δουλεύει, ενώ συνήθως το κόστος του δίμηνου λογαριασμού ήταν περίπου στα 2.500 ευρώ, αυτός στη συνέχεια αυξήθηκε στα 3.500 ευρώ και ο τελευταίος λογαριασμός εκτοξεύτηκε στα 4.500 ευρώ...!

Και προσθέτει: «Για τις περισσότερες μικρές βιοτεχνίες μέχρι τώρα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχούσε στο 30%-40% του συνόλου των μηνιαίων εξόδων. Με τις αυξήσεις του τελευταίου χρόνου, το κόστος έχει ήδη εκτοξευτεί. Με τις επιπλέον αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σε δυο φάσεις τον Αύγουστο, είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος των μικρών επιχειρήσεων δεν θα αντέξει. Ηδη πολλοί το τελευταίο διάστημα αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σε αυτά τα τιμολόγια και είχαν μπει σε ρύθμιση των χρεών τους. Μην ξεχνάμε ότι την τελευταία 15ετία δεν έχουμε πάρει ανάσα, κουβαλάμε τα χρέη της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων».

Οσον αφορά τα μέτρα που διαφημίζει η κυβέρνηση, υπογραμμίζει: «Οι λεγόμενες επιδοτήσεις στο ρεύμα δεν αντιμετώπισαν ούτε στο ελάχιστο την κατάσταση που ζούμε τον τελευταίο χρόνο. Απόδειξη το γεγονός ότι το 45% των μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς της Ενέργειας. Την ίδια στιγμή με την ενεργοποίηση αρχικά της "ρήτρας αναπροσαρμογής" και στη συνέχεια την δήθεν κατάργησή της και την ενσωμάτωσή της στην τιμή της κιλοβατώρας, αυτό που κατάφερε είναι όχι μόνο να μη θιχτούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας - σε αντίθεση με τα χιλιάδες νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες - αλλά να παρουσιάζουν και υπερκέρδη».

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής διεκδικεί μέτρα που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στους επαγγελματίες, όπως να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022), να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν, να μην υπάρξει καμιά αύξηση των χρεώσεων ΥΚΟ, να καταργηθεί η έμμεση φορολογία στην Ενέργεια κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ