Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοβουλίες οργάνωσης της αλληλεγγύης και της πάλης για τη στέγαση

Κινητοποίηση την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών για τη διεκδίκηση μέτρων

Με «οργάνωση της αλληλεγγύης και πάλης για το σοβαρό ζήτημα της φοιτητικής στέγης», μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν άμεσα πρωτοβουλίες για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των νέων που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.

Το ζήτημα, που απασχολεί χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι με τη συμμετοχή 14 Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλόγων Οικοτρόφων της Αθήνας. Πρόκειται για τους Συλλόγους Φοιτητών Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Οδοντιατρικής, Τουρκικών Σπουδών και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και του ΠΑΠΕΙ, καθώς και τους Συλλόγους Οικοτρόφων ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ.

Οι παραπάνω προχωρούν την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη στις 12 μ. σε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, σε έναν πρώτο σταθμό στις δράσεις που ξεδιπλώνουν για την ανάδειξη του προβλήματος και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με παρεμβάσεις στις διοικήσεις Ιδρυμάτων, Τμημάτων και Εστιών, πλατιά ενημέρωση των φοιτητών κ.λπ.

Οπως σημειώνουν οι Σύλλογοι, «μεγάλα Ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά ή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν διαθέτουν δική τους φοιτητική εστία, ενώ με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων αρκετές εστίες παραμένουν σε απαράδεκτη κατάσταση. Συνολικά τα δωμάτια σε εστίες αντιστοιχούν μόλις στο 9% των φοιτητών που έρχονται από άλλες πόλεις.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, τα δεκάδες ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ ή των δήμων δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά νοικιάζονται για επιχειρηματική χρήση ή παραμένουν αδιάθετα! Για παράδειγμα, το ΕΚΠΑ έχει στην ιδιοκτησία του 123 διαμερίσματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό.

Ακόμα, μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες, για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των φοιτητών που έρχονται από άλλες πόλεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι στιγμής το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι μόλις 1.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 83 ευρώ τον μήνα, και καταβάλλεται ολόκληρο ....στο τέλος του έτους! Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους, και δεν προβλέπεται να δοθεί ούτε ένα ευρώ για τη στέγαση των φοιτητών!

Ειδικά φέτος το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, με την αύξηση στις τιμές των ενοικίων που έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η στέγη έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα!».

Διεκδικούν:

  • 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022 και να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.
  • Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις Εστίες, ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου.
  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων, του ΕΦΚΑ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση και ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κάλυψη, με ευθύνη του κράτους, των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των Εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων, αλλά και αχρησιμοποίητα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών, για δημιουργία νέων Εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις Εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές, χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ