Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπεράσπιση της βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Η συζήτηση που έγινε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, όπου έκαναν ενημέρωση οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, και Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ανέδειξε για άλλη μια φορά την ένταση της καταστολής στο πλαίσιο της βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με ιδιαίτερο κυνισμό οι υπουργοί, μιλώντας για «αποτροπή εισβολής 150.000 παράνομων μεταναστών» και «εργαλειοποίησή» τους - με αφορμή και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στον Εβρο - επί της ουσίας συγκάλυψαν τις ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που συμμετέχοντας σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και αλλού, συμβάλλουν στον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων. Περηφανεύτηκαν για την ανέγερση φράχτη στον Εβρο, για τις φυλακές της ΕΕ στα νησιά και για «τις 2.500 συλλήψεις παράνομων μεταναστών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τις 852 συλλήψεις παράνομων διακινητών, τις 3.881 προσαγωγές».

Υπερασπίστηκαν την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπου κλείνονται σε δομές - φυλακές. Ακόμα, επιχαίρουν για το ότι η Τουρκία χαρακτηρίστηκε «ασφαλή χώρα για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία».

Κατά τ' άλλα ισχυρίστηκαν ότι διασώζουν όσους κινδυνεύουν και ότι θα μένουν στη χώρα οι έχοντες δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ασύλου, όταν αυτό δίνεται πλέον με το σταγονόμετρο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση συνέβαλε τα μέγιστα στην εμπλοκή της χώρας σε όλα τα ιμπεριαλιστικά μακελειά, ο πρώην υπουργός Δ. Βίτσας βρήκε να πει ότι η ΕΕ δεν μιλάει για «παράνομους» αλλά για «παράτυπους» μετανάστες. Η δήθεν ευαισθησία του για τους ξεριζωμένους ...ξέχασε την αθλιότητα της Μόριας στη Λέσβο, ή ότι η κυβέρνησή του υπέγραψε τη Συμφωνία με την ΕΕ, που εγκλωβίζει στη χώρα μας κατατρεγμένους.

Ο δε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια κατεύθυνση και με δήθεν ευαισθησία, έκρυψε την πραγματική αιτία του ξεριζωμού. Σε ένα εθνικιστικό - ρατσιστικό παραλήρημα επιδόθηκε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, δηλώνοντας υπέρμαχος του φράχτη στον Εβρο και της καταστολής. Η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 ζήτησε εξηγήσεις για το τραγικό περιστατικό στον Εβρο, αλλά απέφυγε αναφορές στα διαρκή εγκλήματα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

ΚΚΕ: Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις προκαλούν την προσφυγιά

Τον κυνισμό της κυβέρνησης και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Οπως τόνισε, «η κυβέρνηση απάντησε με συνωμοσιολογίες για το τι έγινε στον Εβρο με τους πρόσφυγες και στέλνει τα ΜΑΤ στον Ελαιώνα, όπου ολόκληρες οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση καν σε φαγητό, γιατί η κυβέρνηση προωθεί άλλα επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή».

Ειδικότερα, για τον φράχτη στον Εβρο και την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, σημείωσε: «Οι ξεριζωμένοι γίνονται "μπαλάκι", έρμαια του παζαριού που η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχετε ανοίξει με την Τουρκία, θύματα της καταστολής και απάνθρωπων πρακτικών, κακομεταχείρισης και προσβολής των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, και στις δύο πλευρές των συνόρων, με ευθύνη των δυνάμεων καταστολής και στις δύο χώρες, υπό την υψηλή εποπτεία και με τη συμμετοχή της Frontex.

Οι τρομοκρατικές δηλώσεις περί "υβριδικών απειλών" κ.λπ. εξυπηρετούν την άδικη πολιτική σας απέναντι στους κατατρεγμένους, διαφορετικές σκοπιμότητες από την απλή αιτιολόγηση δήθεν του νέου φράχτη. Αλλωστε, τα σχέδια για τον φράχτη και με τα συγκεκριμένα μάλιστα χαρακτηριστικά, 80 χλμ., σε συγκεκριμένα σημεία κ.λπ., δεν είναι καινούργια. Τα έχετε εξαγγείλει εδώ και καιρό, και όλο το προηγούμενο διάστημα ασκούνται πιέσεις στην ΕΕ για τη σχετική χρηματοδότηση. Οι ξεριζωμένοι είναι θύματα και όχι εισβολείς. Δεν είναι αυτοί που θέτουν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Σε κίνδυνο τίθενται τα κυριαρχικά δικαιώματα από την πολιτική της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, από το "γκριζάρισμα" του Αιγαίου, το ενιαίο ΝΑΤΟικό έδαφος που δεν γνωρίζει σύνορα, την ανάθεση της φύλαξης των συνόρων - που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα - σε έναν διακρατικό στρατιωτικό μηχανισμό, δηλαδή τη Frontex».

Κατέληξε με την πρόταση του ΚΚΕ «να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Να μη γίνει καμία απέλαση. Να σταματήσουν τώρα οι επαναπροωθήσεις και να εφαρμόζεται η Συνθήκη της Γενεύης, που προβλέπει ότι κανένας που θέλει άσυλο δεν μπορεί να θεωρείται παράνομος. Να μην εγκλωβίζονται οι ξεριζωμένοι σε hot spots και υπερδομές - φυλακές, αλλά να υπάρχουν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας, στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, με πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, περίθαλψης, νομικής συνδρομής, Εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, για όσο καιρό μένουν στη χώρα. Να απολαμβάνουν γρήγορες διαδικασίες ασύλου και να αποκτούν όλα τα αναγκαία ταξιδιωτικά και εν γένει έγγραφα για την προστασία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ