Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Σημαντική σεισμική δραστηριότητα

Σεισμική δραστηριότητα παρατηρήθηκε χτες στη Σάμο. Δύο σεισμοί σημειώθηκαν το μεσημέρι με διαφορά μερικών λεπτών και ένας λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, προκαλώντας αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρώτος σεισμός, στις 12.56, είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 13,5 χλμ. και σημειώθηκε 15 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου Σάμου. Η δεύτερη δόνηση, 14 λεπτά αργότερα στην ίδια περιοχή, ήταν 5,2 Ρίχτερ και εστιακού βάθους 12,8 χλμ. Δεν υπήρξαν αναφορές για υλικές ζημιές ή τραυματισμούς.

Ο Ευ. Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας, ανέφερε σχετικά ότι «είναι δύο διαφορετικοί σεισμοί, δεν είναι η τυπική ακολουθία που υπάρχει συνήθως, ο δεύτερος δεν είναι μετασεισμός». Ανέφερε επίσης ότι οι νέες σεισμικές δονήσεις δεν συνδέονται με τον σεισμό 7 Ρίχτερ του Οκτώβρη 2020.

Ο τρίτος σεισμός, 4,5 Ρίχτερ, έγινε στις 5.02 μ.μ., με επίκεντρο 14 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου και εστιακό βάθος 15,2 χλμ.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και σε άλλα νησιά, αλλά και στα παράλια της Τουρκίας, σε Σμύρνη και Αϊδίνι.

Οι σεισμολόγοι κάλεσαν τον κόσμο να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές, καθώς μπορεί να υπάρξει κίνδυνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ