Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΦΙΞ
Ελληνες και μετανάστες στον κοινό αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση το περασμένο Σάββατο

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Με μαζική συμμετοχή Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο το απόγευμα στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια, η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωση Α' Αθήνας του ΚΚΕ με θέμα: «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενωμένοι - Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση - Με το ΚΚΕ δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα και την αλληλεγγύη των λαών».

Για άλλη μια φορά Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι συναντήθηκαν σε έναν χώρο που το ΚΚΕ τον έχει «μεταμορφώσει» σε τόπο συνάντησης εργατών, με τις οικογένειες και τα παιδιά τους, που έχουν άλλο πολιτισμό, άλλο χρώμα, άλλες θρησκείες, αλλά με κάτι κοινό. Το ότι είναι εργάτες με κοινά προβλήματα και αγωνίες.

Πλούσιο ήταν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συγκροτήματα μεταναστών που «ξεσήκωσαν» με τους χορούς τους. Ηταν εκεί το συγκρότημα παραδοσιακού γεωργιανού χορού Αθήνας «ο Καύκασος», τραγουδιστές από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας και το παιδικό παραδοσιακό συγκρότημα «Τάμπλο», τραγουδιστές και το συγκρότημα «Ντοέλ» από το Μπαγκλαντές, ελληνικό συγκρότημα βαλκανικών χορών και ο Ντάσο Κούρτι με τους συνεργάτες του. Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησαν περίπτερα από μεταναστευτικές κοινότητες, ειδικά διαμορφωμένος παιδότοπος για τα παιδιά και βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».

Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ, δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα

Ο Γ. Τάτσης στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Γ. Τάτσης στο βήμα της εκδήλωσης
«Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ, δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που όσο θα υπάρχει θα γεννάει κρίσεις, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά», τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «όπου και να κοιτάξουμε σήμερα στον καπιταλιστικό κόσμο, βλέπουμε τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η μία όψη του νομίσματος είναι το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, είναι η επίθεση στη συνδικαλιστική δράση και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, είναι η επίθεση στο εισόδημα με το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, είναι οι απαράδεκτοι και άδικοι φόροι που όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει, είναι το μεγάλο κύμα της ακρίβειας που τα σπασμένα τα πληρώνουν ξανά οι λαοί εξαιτίας της εμπορευματοποίησης των πάντων, της πολιτικής της "πράσινης μετάβασης" για να κερδίζουν τα πράσινα ενεργειακά κοράκια, εξαιτίας των κυρώσεων στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται με επίκεντρο την Ουκρανία. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος όπως αυτός που διεξάγεται αυτούς τους μήνες στην Ουκρανία, με τη μετατροπή του λαού της Ουκρανίας σε σάκο του μποξ για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τους δρόμους μεταφοράς και τα δίκτυα φυσικού αερίου μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και ομίλων».

Ενα από τα χορευτικά των μεταναστών
Ενα από τα χορευτικά των μεταναστών
Σημείωσε ότι «στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζήσαμε εικόνες και των δύο όψεων αυτού του συστήματος. (...) Είδαμε τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας να βαφτίζουν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων εισβολείς και να τους επιτίθενται με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, με τις δυνάμεις της Frontex και άλλα. Είδαμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να γίνονται θάλασσες νεκρών και τα νησιά μας να γίνονται φυλακές ψυχών. Μάθαμε τραγικές ιστορίες όπως της νεαρής κοπέλας από τη Σομαλία, που στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς βρήκε τραγικό θάνατο στα βουνά της Χίου από πείνα και από δίψα εν έτει 2022.

Ακούσαμε συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που πέσανε θύματα δουλεμπόρων, πρεσβειών, ΜΚΟ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων που εμπλέκονται με το λεγόμενο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό». Πρόσθεσε πως «μέσα σε αυτό το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών καταρρέει ο μύθος των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των λεγόμενων συντηρητικών και των δήθεν προοδευτικών κυβερνήσεων, των διάφορων αποχρώσεων διαχειριστών του ίδιου σάπιου και εκμεταλλευτικού συστήματος. Οπως κατέρρευσαν στη διαχείριση της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, όπως κατέρρευσαν στη διαχείριση της πανδημίας, όπως σμπαραλιάζονται κάθε μέρα στη διαχείριση της ακρίβειας, έτσι συμβαίνει και με το ζήτημα του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού (...)».

Καταρρέουν οι διαχωριστικές γραμμές

«Οι διαχωριστικές γραμμές καταρρέουν και στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ άνοιξε τα κολαστήρια της Μόριας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα απογείωσε με το στοίβαγμα σε αυτά χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράφει τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τους μετατρέπει σε θύματα γεωπολιτικών παζαριών και την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα να την υλοποιεί, γιατί όπως λέει "το κράτος έχει συνέχεια"».

Ο Γιώργος Τάτσης σημείωσε ακόμα πως «θα θέλαμε και από το βήμα της εκδήλωσης να αναδείξουμε την υποκρισία των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων του κοσμοπολιτισμού. Την υποκρισία για τα δικαιώματα των μεταναστών τη βλέπουμε και στα απαράδεκτα ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που πολλαπλασιάζονται, με τη μια κυβέρνηση να δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη, όπως για παράδειγμα για την απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες που μένουν χρόνια στη χώρα μας, που έχουν φτιάξει τις οικογένειές τους εδώ και τους φορτώνονται νέα χαράτσια και παράβολα, διαρκείς εξετάσεις και τράπεζες θεμάτων με θέματα που ακόμα και Ελληνες πτυχιούχοι πανεπιστημίων δυσκολεύονται να απαντήσουν». Ειδική αναφορά έκανε και σε κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες με γονείς μετανάστες, που ταλαιπωρήθηκαν.

Υπογράμμισε ότι «απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους να μπουν μαζικά στον αγώνα, έχουμε την πίστη ότι μπορούν να βγάλουν ευρύτερα συμπεράσματα από τη συμμετοχή τους και τη δράση τους.

Ο,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με αγώνα. Τώρα είναι η ώρα να κλιμακωθεί η πάλη του λαού μας, για όλα αυτά που τον πνίγουν. Οι εστίες αγώνα σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς και νεολαίας να γίνουν περισσότερες.

Στις 13 του Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε έξω από τα γραφεία των παρόχων της Ενέργειας, που στέλνουν υπέρογκους λογαριασμούς, που απειλούν τον εργατικό - λαϊκό κόσμο, που βυθίζουν στο σκοτάδι τα λαϊκά σπίτια.

Στις 15 του Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε έξω από το υπουργείο Οικονομικών για μέτρα απέναντι στην ακρίβεια, γιατί η ζωή μας δεν χωράει σε vouchers και pass.

Προετοιμάζουμε παντού μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και μαθητές ενώνουμε τις δυνάμεις μας, σπάμε τους δισταγμούς. Η υπόθεση της ανατροπής του βάρβαρου συστήματος πρέπει να είναι και αντικειμενικά είναι στην ημερήσια διάταξη».

Χωρίζουν τους λαούς για να κάνουν τη δουλειά τους οι από πάνω

Μετανάστες εργάτες με τις οικογένειές τους από συνοικίες της Αθήνας έδωσαν το «παρών» και φέτος στην εκδήλωση του ΚΚΕ. Για πολλούς ήταν και μια σαββατιάτικη έξοδος, αφού ο ελεύθερος χρόνος για τους εργαζόμενους είναι πλέον λίγος και κοστοβόρος. Βρέθηκαν σε ένα συναπάντημα με το ΚΚΕ για να ακούσουν τις θέσεις του για την καπιταλιστική κρίση, τη διέξοδο από αυτήν, για το Μεταναστευτικό.

Η Λατίφα κατάγεται από την Τανζανία. Ζει στην Ελλάδα, όπου έχει παντρευτεί με Ελληνα εδώ και 35 χρόνια. Εχει έξι παιδιά και οκτώ εγγόνια. Οπως θα πει, «ήρθα στην εκδήλωση γιατί οι άνθρωποι - ειδικά εμείς οι εργαζόμενοι - πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αυτή θα μας σώσει. Εμείς είμαστε αυτοί που αποτελούν τη "μαγιά" αυτής της κοινωνίας». Χρειάζεται «κοινός αγώνας κατά του ρατσισμού και του φασισμού που διασπά τους εργαζόμενους. Χωρίζουν τον λαό για να κάνουν οι από πάνω τη δουλειά τους. Στο μεροκάματο είμαστε όλοι ίδιοι», θα προσθέσει ο 30χρονος Ντάρεν από τη Νιγηρία, που δουλεύει σε βιοτεχνία μετάλλου. Ο Σαμίν από το Μπαγκλαντές βρίσκεται 26 χρόνια στη χώρα μας και εργάζεται ως μάγειρας σε εστιατόριο στο Παγκράτι. Κάθε χρόνο έρχεται στην εκδήλωση του ΚΚΕ, αφού «βρίσκω την ευκαιρία να βρεθώ με άλλα μέλη της κοινότητάς μας και να συζητήσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν. Τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει εδώ. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου».

Ο Αμάν Χαν «μετρά» 20 χρόνια παραμονής. Είναι ράφτης σε εργοστάσιο ιματισμού. «Το ΚΚΕ το βλέπουμε συχνά κοντά μας. Στα σωματεία, όπως στο Σωματείο Ιματισμού, είμαστε μαζί. Στον αγώνα ενάντια σε αυτούς που μας κλέβουν το μεροκάματο. Πολλοί μετανάστες - εργάτες γης κ.ά. - δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα. Πώς να πληρώσουν το ηλεκτρικό που έχει γίνει πανάκριβο, βασικά είδη που έχουν ακριβύνει δυο και τρεις φορές. Ακόμα και η επιβίωση έχει γίνει πιο δύσκολη». Δίπλα του είναι ο Μουγάλ από το Πακιστάν, που είναι 18 χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται ως διερμηνέας. «Είμαστε εδώ γιατί το ΚΚΕ δίνει πόλεμο για τους εργαζόμενους, για τα δικαιώματά τους. Δίνει αγώνα κατά του ρατσισμού» και θα προσθέσει ότι «οι μετανάστες δεν είναι μόνο για τα χωράφια και τις δύσκολες χειρωνακτικές δουλειές που προσφέρουν στην οικονομία της Ελλάδας. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και από ανάγκη κάνουν αυτές τις δουλειές».

Στη συνεπή στάση του ΚΚΕ για το Παλαιστινιακό θα αναφερθεί ο Τζαμάλ που ήρθε, δεύτερη φορά πρόσφυγας, από τη Συρία. Καταγγέλλοντας την ισραηλινή κατοχή, σημειώνει ότι «το ΚΚΕ παλεύει για τον άμεσο τερματισμό της κατοχής, για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, για την εγγύηση του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους».

Την εκδήλωση έκλεισε ο μουσικός Ντάσο Κούρτι, από την Αλβανία, με τους συνεργάτες του, Δημήτρη Σίντο και Βασίλη Προδρόμου, που σημείωσε στον «Ριζοσπάστη» ότι «η πρωτοβουλία του ΚΚΕ είναι πολύ καλή και θα μπορούσε να γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

Επόμενες εκδηλώσεις σε Μενίδι και Μαραθώνα

Τις επόμενες μέρες συνεχίζονται οι πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ για τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών. Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στο Μενίδι στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Τριάδας (Αριστοτέλους και Αγ. Τριάδας) διοργανώνουν εκδήλωση οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το Σάββατο 1 Οκτώβρη στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο οργανώνει εκδήλωση η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ