Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απάντηση για δημοσίευμα της εφημερίδας μας

Από την εταιρεία «North Aegean Slops ΑΕ» λάβαμε εξώδικη δήλωση για ρεπορτάζ της εφημερίδας μας με τον τίτλο «Υπόμνημα για περιβαλλοντική ρύπανση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης», που δημοσιεύτηκε στις 10/8/2022.

Σύμφωνα με το εξώδικο, στο δημοσίευμα «αναφέρονται εντελώς ψευδείς και βαρύτατα συκοφαντικοί ισχυρισμοί σε βάρος της εταιρείας μας, που στόχο έχουν να βλάψουν τη φήμη, την επαγγελματική μας υπόληψη και την προσωπικότητά μας.

Συγκεκριμένα (...) αναφέρεται, εντελώς ψευδώς, ότι δήθεν η εταιρεία μας εμπλέκεται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας, υποβάθμισης του περιβάλλοντος, παράνομης αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων και παράνομης μεταφοράς και επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς και ότι δήθεν έχει σχηματισθεί εναντίον μας ποινική δικογραφία από τις αρμόδιες αρχές.

(...) Ολα τα παραπάνω είναι παντελώς ψευδή, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, ή σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε πολύ εύκολα να μάθετε, είτε διασταυρώνοντας τις πληροφορίες σας, είτε απλώς επικοινωνώντας με την εταιρεία μας, όπως θα οφείλατε στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι η εταιρεία μας έχει αδειοδοτηθεί και λειτουργεί καθ' όλα νόμιμα, δεν δραστηριοποιείται παρανόμως, ουδεμία δε δικογραφία έχει σχηματισθεί που να μας αφορά και ουδεμία ποινική δίωξη έχει ασκηθεί εναντίον μας για τα αδικήματα και τις πράξεις που αναφέρετε».

Στη συνέχεια, η εταιρεία ζητάει να καταχωρηθεί η εξώδικη δήλωση στην εφημερίδα μας και να αποσυρθεί το επίμαχο δημοσίευμα από την ηλεκτρονική της έκδοση. Διαφορετικά, επιφυλάσσεται ρητά «παντός νόμιμου δικαιώματός» της.

Η απάντηση του «Ριζοσπάστη»

Για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η εφημερίδα μας αξιοποίησε επίσημα έγγραφα ως πηγές και εκεί στήριξε την έρευνά της, που πάντοτε πραγματοποιεί, τηρώντας τις δημοσιογραφικές αρχές για την ανάδειξη της αλήθειας.

Για λόγους αντικειμενικότητας, δημοσίευσε μάλιστα και την άποψη της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που φαίνεται να εμπλέκεται στη διαδικασία των σχετικών αδειοδοτήσεων.

Αυτά εύκολα μπορεί να τα διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας στο επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας μας (10/8/2022, σελ. 19), για να επιβεβαιώσει πως δεν έχει περιεχόμενο συκοφαντικό. Μάλιστα, πολλά για τα οποία η εταιρεία μάς εγκαλεί στο εξώδικο (π.χ. εμπλοκή της εταιρείας σε υποθέσεις λαθρεμπορίας) δεν αναφέρονται καν στο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»!

Προφανώς, η εταιρεία συγχέει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας με αυτά άλλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εξ ου και το εξώδικο προς τον «Ριζοσπάστη», που φαίνεται να είναι πανομοιότυπο με αυτό που απέστειλε και σε άλλα έντυπα ΜΜΕ, αν και τα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται είναι μεταξύ τους εντελώς διαφορετικά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ