Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Κοινοβουλευτική απολυταρχία» στην Ουγγαρία

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε χθες πως η Ουγγαρία «δεν είναι πλέον δημοκρατικό κράτος», αλλά ένα «υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας», σε μια ακόμα κίνηση όξυνσης της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου η ουγγρική κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει «ουδέτερη» στάση.

Η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατία και οι «ευρωπαϊκές αξίες» απειλούνται συστημικά στη χώρα, δήλωσε το Ευρωκοινοβούλιο στο ψήφισμά του που εγκρίθηκε χθες.

Η πρόταση που εγκρίθηκε (με 433 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 28 αποχές) αντιπροσωπεύει μια ακόμα συμβολική επίπληξη από θεσμικά όργανα της ΕΕ προς την Ουγγαρία, με αφορμή το «κράτος δικαίου», αναφέροντας τη λειτουργία του εκλογικού συστήματος της χώρας, τη «δικαστική ανεξαρτησία», τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά.

Η Κομισιόν έχει εμπλακεί σε μια μακρά διαμάχη με την κυβέρνηση του Β. Ορμπαν και αναμένεται να συστήσει σημαντική περικοπή στα κονδύλια της ΕΕ προς την Ουγγαρία, δίνοντας παράλληλα στην κυβέρνηση αρκετούς μήνες για να βρεθεί συμβιβασμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ