Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Προχωράνε οι διαπραγματεύσεις

Τα παζάρια Λιβάνου - Ισραήλ για την επίλυση διαφορών σε διαφιλονικούμενη περιοχή της ΑΟΖ τους, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, φαίνεται πως θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή νέου Προέδρου στον Λίβανο και κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μισέλ Αούν (του οποίου η θητεία εκπνέει στις 31 Οκτώβρη), τόνισε ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την επίλυση διαφορών. Στη συνέχεια ωστόσο έδειξε πως θα «κληρονομήσει» την υπόθεση ο διάδοχός του λέγοντας ότι ο νέος Πρόεδρος θα μπορέσει να την ολοκληρώσει ώστε να είναι σε θέση η χώρα να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της.

Ο Αούν είπε πως ανοιχτές παραμένουν μόνο κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Εϊμος Χοκστάιν, ήταν στη Βηρυτό πριν από λίγες μέρες και σκοπεύει να πάει στο Ισραήλ σήμερα για να μεταφέρει τις νέες προτάσεις της λιβανέζικης κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, εκτόξευσε χτες νέες απειλές κατά του Λιβάνου και της σιιτικής «Χεζμπολάχ» λέγοντας πως η χώρα θα υποστεί «τις συνέπειες» εάν η εν λόγω οργάνωση τορπιλίσει τις ισραηλινο-λιβανέζικες συνομιλίες για την επίλυση διμερών διαφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ