Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη για να επικρατήσει γενικός ξεσηκωμός έως τις 9 Νοέμβρη

Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη ώστε να επικρατήσει γενικός ξεσηκωμός, ρίχνονται ήδη τα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα, προγραμματίζοντας σειρά δράσεων για την κλιμάκωση της πάλης τους.

Σε απεργία στις 9 Νοέμβρη προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, μετά από απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

Οι πρώτες μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν τη βδομάδα που μας πέρασε, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν στους δρόμους, για ρεύμα φθηνό για τον λαό, όπως έκαναν στην Αττική με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος, όπως με τη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και την πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα.

Τώρα η «σκυτάλη» περνάει στην οργάνωση της μαζικής απεργιακής συμμετοχής σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με Γενικές Συνελεύσεις, με εξορμήσεις, συσκέψεις, τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις κ.ά. Στόχος είναι η μάχη της 9ης Νοέμβρη να μην είναι απλά η κορύφωση μιας δράσης μέχρι τότε αλλά ένας σταθμός που θα δώσει ώθηση σε νέους αγώνες μπροστά στους δύσκολους μήνες, που θα στριμώξουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με επίκεντρο τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, για μειώσεις στους φόρους, για πλαφόν σε τιμές κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής καλούν σε σύσκεψη στις 5 Οκτώβρη στο Σπόρτιγκ, για την οργάνωση της απεργιακής μάχης.

Συνελεύσεις σε εργοτάξια μπροστά στην απεργία στις 9 Νοέμβρη

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια, που οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά στη γενική απεργία και τη Συνέλευσή του στις 9 Οκτώβρη.

Τις επόμενες μέρες συνελεύσεις θα γίνουν: Την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (12 μ.) στο εργοτάξιο της «LIDL» στη Λιοσίων. Την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη (12 μ.) στο εργοτάξιο της ΜΠΑΛΙΑΝ στη Νερατζιώτισσα. Την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη (12 μ.) στο εργοτάξιο της ΕΘΝΟΚΑΤ στη Σταδίου.

Συγκέντρωση στην Πάτρα την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη

Στην Πάτρα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, παραχωρώντας την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση που έχει εξαγγείλει για την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ.) έξω από τα γραφεία του, για την οποία σημειώνει ότι πρέπει να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης.

Στήριξη στις πρωτοβουλίες του ΕΚ Πάτρας έχουν δηλώσει σειρά από συνδικάτα, όπως και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, Δημοσίου, ΝΑΤ, ΤΣΑ και ΔΕΚΟ Τραπεζών), που παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη Τύπου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ Πάτρας (συμβολή Γούναρη και Κορίνθου), τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη (8 π.μ.), από κοινού με το Συνδικάτο Οικοδόμων.

«Είναι η πρώτη μας απάντηση. Θα πάρουμε και άλλα μέτρα για την εφαρμογή της ΣΣΕ. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μην την εφαρμόζει», τόνισε ο γραμματέας του ΕΚ Πάτρας και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δημήτρης Αγγελόπουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Σωματείων, απαιτώντας μεταξύ άλλων την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων. «Δεν θα δεχθούμε τα ψίχουλα της κυβέρνησης, που έτσι και αλλιώς έχουν εξανεμιστεί», σημείωσε ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Τη στήριξή της στις δράσεις του ΕΚ Πάτρας έχει δηλώσει, τέλος, και η αγωνιστική δημοτική αρχή της πόλης.

Συνέχεια απ' την Πάλαιρο στο Αγρίνιο

Μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, σε μια περιοχή που συνολικά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των ιχθυοκαλλιεργειών, άλλων κλάδων (επισιτισμός - τουρισμός, τρόφιμα, κατασκευές κ.λπ.), αλλά υπάρχει και μεγάλο κομμάτι βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προχωρά σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Από την Πάλαιρο, όπου συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό Λευκάδας - Βόνιτσας, με χαιρετισμό της Ευτυχίας Καραβασίλη, εκ μέρους της διοίκησής του, αλλά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου, Γιώργος Ντουντούμης, στην ομιλία του, στάθηκε στην ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων. Καυτηρίασε τα «αναπτυξιακά οράματα» του κεφαλαίου και στην περιοχή, τονίζοντας ότι η κερδοφορία του στηρίζεται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, καλώντας το σύνολο των εργαζομένων σε καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μάρκου με κεντρικό σύνθημα «Οχι στη σύγχρονη σκλαβιά - 7ωρο - 5νθήμερο - σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απάντηση της εργατιάς», το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου θα προχωρήσει σε παρέμβαση ενάντια στην ακρίβεια των εισιτηρίων στα καράβια, στο λιμάνι της πόλης, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη. Επίσης, για την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή Βολιμών.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί, τέλος, σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτα και λαϊκούς φορείς των δύο νησιών το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στα γραφεία του στο Αργοστόλι (7.30 μ.μ.), με σκοπό την οργάνωση και επιτυχία και της απεργιακής μάχης.

Στην Κρήτη

Στα Χανιά την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη οργανώνεται κινητοποίηση, στις 5 μ.μ., έξω από το δημαρχείο, όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Επιτροπής κατά της ακρίβειας για μείωση, κατάργηση και διαγραφή χρεών των δημοτικών τελών. Στις 26 Σεπτέμβρη θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου για τα ζητήματα συνδικαλιστικών ελευθεριών και τις διώξεις που εξαπολύονται στα Χανιά.

Στο Ηράκλειο στον αγωνιστικό προγραμματισμό των σωματείων τις επόμενες μέρες περιλαμβάνεται η διαμαρτυρία που οργανώνει στις 20 Σεπτέμβρη η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ στο Ιατροπαιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Σύσκεψη φορέων στη Νέα Ιωνία

Σύσκεψη την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο Παναιτώλιο, οργανώνουν σωματεία και φορείς της Νέας Ιωνίας Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής με στόχο τον συντονισμό της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ