Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εικονογραφίες της Μητρόπολης»

Με την πρόταση της Μαρίας Παπαδημητρίου συμμετέχει η χώρα μας στην 25η Μπιενάλε του Σάο Πάολο, που θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 2 Ιουνίου με θέμα «Εικονογραφίες της Μητρόπολης». Το «Τ.Α.Μ.Α.» (Το προσωρινό, αυτόνομο μουσείο για όλους), όπως ονομάζεται η εργασία της Μ. Παπαδημητρίου, εξελίσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια στην Αυλίζα του Λεκανοπεδίου Αττικής, κοντά στο Μενίδι, σε μια συνοικία νομαδικής κοινότητας Βλαχο-Ρουμάνων.

Οπως σημειώνει η δημιουργός, «είδα αυτή την περιοχή σαν μια κοινωνική οθόνη. Βρέθηκα τυχαία εκεί. Είναι δίπλα στο Ολυμπιακό Χωριό και σε λίγο 25 οικογένειες που μένουν εκεί, δε θα έχουν σπίτι για να μείνουν. Η φιλία μου με την Κυριακούλα και την οικογένειά της έγινε η βάση του εγχειρήματος που αργότερα ονομάσαμε "Τ.Α.Μ.Α.". Με την εργασία αυτή θα ήθελα να "νανουρίσω" τους νομάδες, τους ανθρώπους της μετακίνησης και να τους πάρω λίγο την κούραση».

«Το Τ.Α.Μ.Α.» υπογραμμίζει η εθνική επίτροπος Εφη Στρούζα, «μεταφέρει με εικαστικό λόγο την εμπειρία της Αυλίζας και των Ρόμα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον με βίντεο - προβολές, φωτογραφίες και αντικείμενα καθημερινής ζωής και χρήσης που χαρακτηρίζουν την αισθητική της κοινότητας, μουσική, αρχιτεκτονικές προτάσεις, τεκμηρίωση για την αναδοχή και υλοποίηση των προτάσεων. Αυτή η πολύ ζωντανή, πολύχρωμη σκηνική κατασκευή μέσα στο χώρο, θα παρουσιάζει την ιστορία μιας κοινότητας και τη συνάντησή της με τη σύγχρονη τέχνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ