Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απεργιακό «όχι» στο αντεργατικό νομοσχέδιο, ζητούν ενίσχυση των συγκοινωνιών

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πύκνωση δρομολογίων, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στο επίκεντρο των διεκδικήσεων

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στο υπουργείο Οικονομικών

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στο υπουργείο Οικονομικών
Απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, Ηλεκτρικός, Μετρό, Τραμ) απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου (τις πρώην ΔΕΚΟ), που μεταξύ άλλων παραχωρεί επιπλέον συγκοινωνιακό έργο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και εισάγει για πρώτη φορά μορφές «ευέλικτης» εργασίας. Την απόφαση για απεργία είχε πάρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης ζητήθηκε συνάντηση με το υπουργείο, όμως η πολιτική ηγεσία του δήλωσε απούσα, γεγονός που καταγγέλθηκε από τους απεργούς. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης κατέθεσε στη Βουλή αντιπροσωπεία του ΕΚΑ.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες, παραχωρεί στα ΚΤΕΛ 25% του συγκοινωνιακού έργου, επιπλέον αυτού που του έχει παραδώσει από τον Σεπτέμβρη του 2020 με πρόσχημα την πανδημία. Επίσης, επιτρέπει για πρώτη φορά προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις αστικές συγκοινωνίες, με διευθυντικό δικαίωμα, μέσω συνέντευξης και περιορισμού του ΑΣΕΠ, και δίνει το δικαίωμα «ενοικίασης» εργαζομένων.


Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ η ΔΑΣ ΟΑΣΑ προβάλλει αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή και ανανέωση του στόλου. Επιπλέον, υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, πύκνωση και επέκταση του συγκοινωνιακού έργου σε όλη την Αττική, έξω όλοι οι ιδιώτες - κατάργηση κάθε εργολαβίας.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων

Η πραγματοποίηση της απεργίας ήταν και απάντηση στη λάσπη που πέταξαν κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ, αποκρύπτοντας τους λόγους της απεργίας και εστιάζοντας αποκλειστικά στο ζήτημα της μετακίνησης. Ετσι, την ώρα που τα Μέσα μιλούσαν για «χάος» και «κομφούζιο», η κυβέρνηση έβαζε τις διοικήσεις των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ να σύρουν την απεργία στα δικαστήρια. Να σημειωθεί ότι οι προσφυγές τους δικάστηκαν χθες το μεσημέρι και η απόφαση αναμενόταν να βγει το βράδυ.

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καταδικάζοντας παράλληλα τη συκοφάντησή του.

Βίντεο με μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν τα συνδικάτα που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), από το Μαρόκο όπου συνεδρίαζε η Οργάνωση. «Είμαστε συνδικαλιστές από συνδικάτα Μεταφορών από τις 5 ηπείρους και στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στα αδέρφια μας που απεργούν στις μεταφορές στην Αθήνα. Στεκόμαστε δίπλα σας, δεν είστε μόνοι σας. Συνεχίστε τον αγώνα, είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα σας, με την εργατική τάξη της Ελλάδας, τους εργαζόμενους στις Μεταφορές, τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ. Ζήτω η αλληλεγγύη, ζήτω το ΠΑΜΕ, ζήτω η ΠΣΟ», ανέφεραν.

Και οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ

Στη Βουλή συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ
Στη Βουλή συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και χθες οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, που από την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν απεργία στις προσφυγικές δομές, η οποία μάλιστα διώχθηκε από την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης που έπεσε στο κενό, καθώς και την τρίτη ημέρα το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασε το 90%.

Οι εργαζόμενοι, που στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στη Βουλή, ζητούν την απόσυρση του άρθρου 162 στο πολυνομοσχέδιο και την αντικατάστασή του με την αυτονόητη καταβολή κάθε μήνα των επιπλέον αποδοχών και την άμεση καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων τους από τον Νοέμβρη του 2021. Διεκδικούν επίσης τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ., ώστε να μπορούν απερίσπαστα να κάνουν τη δουλειά τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στη Λέρο και αλλού.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΟΔΥ κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής το υπόμνημα των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, ενώ για το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται σε νέα ΓΣ και κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ