Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Είναι - δεν είναι το ανάκτορο του Μενέλαου;

«Αυτοσυγκράτηση» μέχρι να ανακοινωθούν οι τεκμηριωμένες απόψεις, συνέστησε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, σχετικά με την ανακοίνωση του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σπάρτης, Θεόδωρου Σπυρόπουλου, ότι ανακάλυψε το ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης.

Ο αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι η ομηρική Λακεδαίμων ταυτίζεται με τη σημερινή Πελλάνα Λακωνίας, ένα χωριό ανάμεσα στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο, σε απόσταση 25 χλμ. από τη Σπάρτη. Το χωριό είναι γνωστό από παλιά στους αρχαιολόγους για τους μυκηναϊκούς τάφους του. Ο Θ. Σπυρόπουλος ερευνά την περιοχή τα τελευταία χρόνια και ανακάλυψε σειρά ηγεμονικών τύμβων, ένα μεγάλο λακκοειδή τάφο, λαξευτούς θολωτούς τάφους των πρώιμων και μέσων μυκηναϊκών χρόνων και πέρσι το καλοκαίρι ένα μνημειώδη δρόμο, που οδηγεί στην κορυφή της Ακρόπολης. Κοντά στο δρόμο αποκαλύφθηκαν λείψανα οικοδομημάτων, αποθηκευτικοί και εργαστηριακοί χώροι, οι οποίοι ίσως «ταυτίζονται με το ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης». Ο ίδιος πάντως συνεχίζει τις έρευνες.

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα στοιχεία θα τα αξιολογήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όταν ο έφορος ενημερώσει την Υπηρεσία και αφού ελεγχθούν επιστημονικά θα γίνουν ανακοινώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ