Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό με δεκάδες κοπέλες νεκρές

Τα 53 έφτασαν τα θύματα από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε κέντρο εκπαίδευσης στην Καμπούλ. Τουλάχιστον 46 από τα θύματα ήταν νέα κορίτσια και κοπέλες, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 130.

Η επίθεση έγινε στη συνοικία Νταστ-ε-Μπάρσι, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ανήκουν στη μειονότητα των Χαζάρων. Ενας άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά τα πυροδότησε, ενώ νέοι και νέες που φοιτούσαν στο συγκεκριμένο κέντρο ετοιμάζονταν να δώσουν εξετάσεις.

Μέχρι και χτες, την ευθύνη για την επίθεση δεν είχε αναλάβει κάποια οργάνωση, ωστόσο πολλοί πιθανολογούσαν ότι αυτή συνδέεται με τοπικό παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» («Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν»), που στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε ανάλογα χτυπήματα. Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν καταδίκασε την επίθεση, αναφέροντας ότι «το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. όπως ονομάζεται το Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν) δεν πιστεύει στη θρησκευτική, εθνοτική ή πολιτική διαίρεση των Αφγανών».

Το μακελειό καταδίκασαν διαδηλωτές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο σε διάφορες πόλεις. Μεταξύ άλλων έγινε κινητοποίηση στη Χεράτ (δυτικά), με πάνω από 100 φοιτήτριες να διαδηλώνουν με σύνθημα «Η εκπαίδευση είναι δικαίωμά μας!».

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το συνολικότερο πλαίσιο των σκοταδιστικών αντιλήψεων που καλλιεργεί και η ίδια η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εναντίον της εκπαίδευσης των γυναικών και των άλλων δικαιωμάτων τους, η αύξηση τέτοιου είδους επιθέσεων και η επέκταση της δράσης οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» στη χώρα επιβεβαιώνουν ότι η «τρομοκρατία» και η «αντιμετώπισή» της θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται ως «πολυεργαλείο», σε μια περίοδο και σε μια περιοχή στην οποία βαθαίνουν πολύπλευρα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Χαρακτηριστικά, το εν λόγω κλίμα «αστάθειας» στο Αφγανιστάν κλιμακώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ταλιμπάν εντείνουν διαπραγματεύσεις και παζάρια με μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και δυνάμεις της Δύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ