Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επέστρεψαν «Οι μάγισσες του Σάλεμ»

Για δεύτερη χρονιά επιστρέφουν «Οι μάγισσες του Σάλεμ» στο Θέατρο «Βρετάνια», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα του σπουδαίου Αρθουρ Μίλερ, που γράφτηκε στην εποχή του μακαρθισμού και πρωτοπαίχτηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1953, για να καταγγείλει την αντικομμουνιστική υστερία που επικράτησε στις ΗΠΑ. Για δύο σχεδόν δεκαετίες, εκατοντάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν για διείσδυση «κομμουνιστικής προπαγάνδας» στη βιομηχανία του θεάματος. Βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα», ανακρίθηκαν, κατηγορήθηκαν χωρίς αποδείξεις, άλλοι φυλακίστηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, χάνοντας τις δουλειές τους.

Ο Μίλερ με άκρως αλληγορικό τρόπο αναπαριστά τις στημένες δίκες της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Υποθέσεων και τον ηρωισμό των ανθρώπων που αντιστάθηκαν σε αυτήν, υψώνοντας το ανάστημά τους. Αναπαριστά όλο το κλίμα της εποχής, χωρίς αυτό να αναφέρεται πουθενά... Παίρνει αφορμή από ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός: Τη δίκη των μαγισσών που έγινε στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692, ένα περιστατικό που οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση 20 κατοίκων με την κατηγορία της μαγείας...

Παίζουν: Ακης Σακελλαρίου, Ρένια Λουιζίδου, Μιχάλης Αεράκης, Δανάη Επιθυμιάδη, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μελίνα Βαμβακά, Κώστας Κάππας, Ισιδώρα Δωροπούλου, Θωμάς Γκαγκάς, Κατερίνα Νικολοπούλου, Αννα Κλάδη, Αντουανέτα Παπαδοπούλου, Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθ.

Παραστάσεις: Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 19.15.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ