Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Εθνική Βιβλιοθήκη το αρχείο του Γιώργου Σκούρτη

Προσβάσιμα είναι τα φυσικά τεκμήρια του αρχείου του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Σκούρτη, που παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2021 ως δωρεά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας από τον γιο του συγγραφέα, Σπύρο Σκούρτη.

Το αρχείο του Γιώργου Σκούρτη περιλαμβάνει χειρόγραφα του δημιουργού με σημειώσεις και σχεδιάσματα γνωστών και άγνωστων έργων του, καθώς και ποικίλο υλικό που αφορά το θεατρικό, πεζογραφικό, ποιητικό και μεταφραστικό του έργο: Δακτυλογραφημένα κείμενα, θεατρικά προγράμματα από τις παραστάσεις των έργων του (από την ιστορική συνεργασία του Γιώργου Σκούρτη με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» από το 1970 έως το 1976 και έπειτα το 1988, όπως και με το Εθνικό Θέατρο), αποκόμματα Τύπου με συνεντεύξεις, κριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, επιστολές, και φυσικά τα εκδοθέντα βιβλία του. Υπάρχει επίσης αρχειακό υλικό σχετικά με τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές δραστηριότητες του συγγραφέα, τη στιχουργική και την αρθρογραφία του σε εφημερίδες, δακτυλογραφημένα σενάρια, ιδέες και περιλήψεις σεναρίων κ.ά.

Τα παραπάνω συμπληρώνει ικανός αριθμός οπτικοακουστικών τεκμηρίων, κυρίως φωτογραφικών από θεατρικά ανεβάσματα των έργων του, αλλά και ηχητικών καταγραφών και βίντεο (κασέτες, δισκέτες, cd/dvd).

Αφίσες, κάδρα με οικογενειακές φωτογραφίες και πίνακες, ένας χρυσός δίσκος μουσικής («Μετανάστες», 1974, σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Γιώργου Σκούρτη), διάφορα προσωπικά μικροαντικείμενα και δύο γραφομηχανές του ολοκληρώνουν το μεγάλο αρχείο ενός συγγραφέα που άφησε το δικό του στίγμα στο νεοελληνικό θέατρο και στα Γράμματα γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ