Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εως τις 15 Οκτώβρη οι δηλώσεις συμμετοχής στα μαθήματα και τα εργαστήρια

Από το φεστιβάλ χορού που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Στέκι της ΚΝΕ στην Αθήνα
Από το φεστιβάλ χορού που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Στέκι της ΚΝΕ στην Αθήνα
«Η ενασχόληση της νέας γενιάς με τον Πολιτισμό δεν είναι "πολυτέλεια", όπως προβάλλεται σήμερα, αλλά ανάγκη! Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, μέσα από την πλούσια καλλιτεχνική και μορφωτική δραστηριότητα που αναπτύσσει, δίνει κυριολεκτικά ανάσα και ώθηση στη συλλογική και ατομική δημιουργία!».

Τα παραπάνω σημειώνει η ΚΝΕ προς τους νέους και τις νέες, καλώντας τους να συμμετέχουν στα μαθήματα, στα εργαστήρια και τις καλλιτεχνικές ομάδες που λειτουργούν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα. Εξάλλου, μέρος αυτής της αξιόλογης προσπάθειας απολαύσαμε την πρώτη μέρα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη νέα σκηνή στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», τη Σκηνή Νέας Δημιουργίας, όπου παρουσίασαν τη δουλειά τους οι Ομάδες χορού και το Τμήμα Φωνητικής του Στεκιού της Αθήνας, καθώς και το μουσικό σύνολο του Στεκιού του Πειραιά, «Τραβέρσο». Με τη συλλογική προσπάθεια, όλες οι δραστηριότητες προσφέρουν ουσιαστική γνώση σε κάθε μαθητή και συμμετέχοντα και υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

Ο όμορφος χώρος του Στεκιού μπορεί να φιλοξενήσει θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού, μουσικά συγκροτήματα που αναζητούν χώρο για πρόβα, ενώ σταθερά δίνει βήμα στην προβολή καλλιτεχνικού έργου μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνει. Στο κτίριο του Στεκιού διατίθενται προς αξιοποίηση: Στούντιο, αίθουσα σεμιναρίων με πιάνο, μεγάλη αίθουσα με πιάνο και ξύλινο πάτωμα, μεγάλη αίθουσα με ξύλινο πάτωμα, βεστιάριο, εντευκτήριο, αναγνωστήριο - βιβλιοθήκη, αυλή.

Από το αφιέρωμα σε τραγούδια της Μικράς Ασίας που παρουσίασε το Τμήμα Φωνητικής του Στεκιού στη Σκηνή Νέας Δημιουργίας του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Από το αφιέρωμα σε τραγούδια της Μικράς Ασίας που παρουσίασε το Τμήμα Φωνητικής του Στεκιού στη Σκηνή Νέας Δημιουργίας του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στο τηλέφωνο (210-8823674), το e-mail επικοινωνίας (steki@kne.gr) και ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZK847Enfhz0oOXcerVZH-NPjCbRrkRazQrmge2W2eblZ95g/viewform. Ωρες λειτουργίας του Στεκιού: Δευτ. - Παρ. 2 μ.μ. - 10 μ.μ., Σαβ. - Κυρ. 10 π.μ. - 9 μ.μ.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα μαθήματα και τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν φέτος.

Μαθήματα
  • Μουσικά όργανα (κιθάρα ακουστική και κλασική, πιάνο, drums)

Αρχάριοι αλλά και προχωρημένοι μπορούν να βαδίσουν τα δικά τους βήματα στη μουσική, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους.

  • Φωνητική διδασκαλία

Ο τρόπος που διδάσκεται το μάθημα της φωνητικής είναι ομαδικός, σε τμήματα λίγων ατόμων. Περιλαμβάνει ασκήσεις φωνητικής και διδασκαλία τραγουδιού.

  • Θεωρία της Μουσικής

Παράλληλα με την εκμάθηση των μουσικών οργάνων, λειτουργούν τμήματα θεωρίας για την πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των βασικών αρχών της μουσικής γλώσσας πέρα από την πρακτική της εξάσκηση.

  • Ελεύθερο Σχέδιο

Προσεγγίζονται η μέθοδος ανάλυσης και αποτύπωσης εκ του φυσικού, η σύνθεση, η κατανόηση του φωτός και του τρισδιάστατου χώρου. Το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις εντός και εκτός εργαστηρίου και γίνεται σε τμήματα ανάλογα με την εμπειρία των μαθητών.

  • Ζωγραφική


Οι μαθητές της ζωγραφικής θα κατανοήσουν χρώματα, σχήματα, υφές και υλικά, θα βελτιώσουν την παρατηρητικότητά τους και θα εξασκηθούν στην αποτύπωση της ιδέας τους στο χαρτί. Επιπλέον, μέσα από το μάθημα θα έρθουν σε επαφή, με δημιουργικό τρόπο, με το πρωτοπόρο έργο μεγάλων εικαστικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα.

  • Flamenco

Λειτουργούν τμήματα flamenco αρχαρίων και προχωρημένων. Ο ισπανικός αυτός χορός εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Ενσωματώνει μία σύνθετη πολιτισμική παράδοση, έχοντας γίνει πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της ισπανικής κουλτούρας.

  • Latin χοροί

Μέσα από το μάθημα γίνεται γνωριμία με διάφορους χορούς της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η σάλσα, το μάμπο, το τσάτσα κ.ά. Το μάθημα προσεγγίζει ρυθμικά πτυχές της ιστορίας βήμα - βήμα, μαθαίνοντας παράλληλα στοιχεία για την προέλευση του κάθε χορού, τις συνθήκες μέσα από τις οποίες αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε.

  • Αργεντίνικο tango

Το Αργεντίνικο tango αρχικά ήταν ο χορός της εργατικής τάξης και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, ήταν ένας τρόπος να εκφραστούν και να διασκεδάσουν. Με την πάροδο του χρόνου, εισήχθηκε στα μεσαία και ανώτερα στρώματα ως ένας ειδικός χορός επαγγελματικού πλέον επιπέδου και έφτασε στις μέρες μας να θεωρείται ένα ιδιαίτερο είδος, που διδάσκεται σε όλο τον κόσμο και εξελίσσεται συνεχώς αισθητικά και τεχνικά. Χαρακτηρίζεται από τη φυσικότητα των κινήσεων, τη σωματικότητα και τη βαθύτερη επικοινωνία του ζευγαριού. Τα μαθήματα αποσκοπούν στο να ξεδιπλώσουμε το σώμα μας, να μάθουμε τα βήματα και τον ρυθμό, να κινούμαστε μαζί με τον παρτενέρ μας στον χώρο με άνεση και αυτοπεποίθηση.

  • Παραδοσιακοί Χοροί

Διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα, αναδεικνύονται τα έθιμα και οι τοπικές παραδόσεις κάθε περιοχής, μέσα από την έκφρασή τους στον χορό.

  • Σύγχρονος χορός

Ο σύγχρονος χορός είναι ένα μάθημα για όλους, αρχάριους και μη, για να έρθουν σε επαφή με το σώμα τους και τον χώρο γύρω τους. Μέσα από αυτό οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τον ρυθμό και τη μουσική, την κίνηση στον χώρο, ενδυναμώνουν σωστά το σώμα, το ελευθερώνουν και μαθαίνουν να εκφράζονται μέσα από την κίνηση.

Εργαστήρια
  • Ψηφιακός σχεδιασμός και επεξεργασία εικόνας

Οι ενδιαφερόμενοι θα εξοικειωθούν με τα προγράμματα ψηφιακού σχεδιασμού, καθώς και με άλλες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, γραφικών, βίντεο κ.ά. Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιούνται ασκήσεις και δημιουργικά project, για τα οποία χρειάζεται οι συμμετέχοντες να έχουν τον δικό τους υπολογιστή.

  • Μουσική Παραγωγή (hip hop)

Τμήμα Α: Sample-based μουσική παραγωγή. Μέσα από το εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια, ικανοποιητική, πρώτη γνώση χειρισμού ενός προγράμματος μουσικής παραγωγής. Στόχος είναι, στο τέλος των συναντήσεων, οι συμμετέχοντες να φτιάξουν τον σκελετό ενός κομματιού, ώστε να μπορεί κάποιος να ηχογραφήσει φωνές ή όργανα από πάνω. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν δικό τους υπολογιστή.

Επιμέλεια: Το Σφάλμα

Τμήμα Α: Beatmaking. Εισαγωγή στο beatmaking. Σκοπός των συναντήσεων είναι μία πρώτη γνωριμία με τη σύνθεση και την παραγωγή μουσικής. Βασικές αρχές για το πώς στήνεται ένα κομμάτι. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν δικό τους υπολογιστή.

Επιμέλεια: Drugitiz

  • Ομάδα ανάγνωσης λογοτεχνίας

Η ομάδα ολοκλήρωσε τη δεύτερη χρονιά της δραστηριότητάς της και συνεχίζει το ταξίδι της στο ρεαλιστικό μυθιστόρημα. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τα έργα των μεγάλων Ρώσων συγγραφέων του 19ου αιώνα, Πούσκιν, Γκόγκολ, Τουργκένιεφ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχωφ, Γκόρκι κ.ά.

Επιμέλεια: Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Φιλολογίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, συνεργάτιδα του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Θεατρικό Εργαστήρι

Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η εξάσκηση στα βασικά θεατρικά εργαλεία. Μέσω καθοδηγούμενων ασκήσεων και αυτοσχεδιασμών, γίνεται γνωριμία με τον ρυθμό, την κίνηση, το τραγούδι και τον λόγο. Τα μαθήματα είναι αυξανόμενων απαιτήσεων και δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν ισόρροπα θεωρητική - τεχνική γνώση αλλά και δυνατότητα έκφρασης μέσω της υποκριτικής τέχνης. Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίσουν το σώμα τους και τα ερμηνευτικά εργαλεία της τέχνης και τελικά να τα αξιοποιήσουν στην απόδοση μιας ιστορίας.

Μια εκδήλωση για ...καλή αρχή!

Την Τρίτη 18 Οκτώβρη, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση έναρξης της νέας χρονιάς. Η μέρα αυτή, η οποία ήδη οργανώνεται από την ομάδα λειτουργίας του Στεκιού, θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο ραντεβού όλων των συμμετεχόντων, στην οποία θα γνωριστούν με το Στέκι και τους δασκάλους τους, θα ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των μαθημάτων και των εργαστηρίων, θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις και πείρα από τα προηγούμενα χρόνια. Η ομάδα λειτουργίας του Στεκιού φιλοδοξεί η μέρα αυτή να αποτελέσει ένα γιορτινό, δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά, για την οποία έχουν ήδη τεθεί υψηλοί στόχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ