Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ - ΕΝΩΣΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αγωνιστικός αναβρασμός ενόψει της πανυγειονομικής απεργίας

Καθημερινές είναι οι αγωνιστικές παρεμβάσεις, οι κινητοποιήσεις υγειονομικών σε όλη τη χώρα, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, κλιμακώνοντας τη δράση τους ενόψει της πανυγειονομικής απεργίας την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, με συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, και της γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη της ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και απόδοση όσων δικαιούνται, ενώ με τις κινητοποιήσεις τους αποκαλύπτουν τις στοχεύσεις των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση με το «νέο ΕΣΥ», ορθώνουν εμπόδια στην περαιτέρω ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση μαζί με τους συνδικαλιστές της έχει αρχίσει τις συκοφαντίες απέναντι στον αγώνα τους, με τον υπουργό Υγείας, για παράδειγμα, να επιτίθεται με δηλώσεις του στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» που προχτές του επιφύλαξαν «θερμή υποδοχή». Θυμίζουμε ότι ο Θ. Πλεύρης συμμετείχε στη φιέστα εγκαινίων πτέρυγας του νοσοκομείου που φτιάχτηκε κατόπιν δωρεάς, με τους εργαζόμενους να αποκαλύπτουν μέσα από τις διαμαρτυρίες τους ότι αυτό που «εγκαινιάζεται» είναι ένα κουφάρι χωρίς προσωπικό, αφού προσλήψεις δεν γίνονται, παρά τα ψεύδη που διακινεί η κυβέρνηση.


Στη συκοφαντική εκστρατεία ενάντια στους υγειονομικούς πρωτοστάτησαν και οι συνδικαλιστές της κυβέρνησης (ΔΑΚΕ), οι οποίοι, αν και έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου, εντούτοις δεν κατάφεραν να βάλουν «φρένο» στην κινητοποίηση των εργαζομένων που αποφάσισαν μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση. Ετσι, οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές έκαναν λόγο για «αποκρουστική, αντιδημοκρατική και θλιβερή συμπεριφορά μιας απομονωμένης μειοψηφίας που κινείται στο χώρο του νοσοκομείου».

ΟΕΝΓΕ: «Αυτοί με τις ντουντούκες» κρατούν όρθια τα νοσοκομεία

Στον αντίποδα της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στους υγειονομικούς, η ΟΕΝΓΕ χαιρετίζει την κινητοποίηση, σημειώνοντας ότι «οι συνάδελφοι έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία των προσλήψεων με το σταγονόμετρο που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει «την προκλητική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες παρατάχτηκαν μπροστά από τους "ήρωες υγειονομικούς" για να μη χαλάσει η κυβερνητική φιέστα».

Οσο για τις ευθείες απειλές του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, στους συναδέλφους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και την προκλητική του δήλωση ότι «προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα στους νέους γιατρούς να παραμείνουν στη χώρα και σε αυτή τη διαδρομή κάποιοι δεν έχουν θέση όπως αυτοί με τις ντουντούκες», η ΟΕΝΓΕ απαντά:

«Αυτοί με τις ντουντούκες κρατήσανε όρθια τα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας. Κάνουν απανωτές εφημερίες και διπλοβάρδιες, τις οποίες η κυβέρνηση ΔΕΝ πληρώνει, χωρίς ρεπό, εξετάζουν και περιθάλπουν δεκάδες, εκατοντάδες ασθενείς καθημερινά. Αυτοί με τις ντουντούκες έχουν κάνει συνειδητή επιλογή να μείνουν στη χώρα υπό αντίξοες συνθήκες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον λαό μας.

Αυτοί με τις ντουντούκες δεν θα σας κάνουν τη χάρη να σηκωθούν να φύγουν. Θα συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν διπλή μάχη στο πλευρό των ασθενών τους την ώρα της αρρώστιας, στο πλευρό του λαού μας στον αγώνα του για δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, σημειώνει: «Δίνουμε διορία στην κυβέρνηση μέχρι τις 9 Νοέμβρη να ικανοποιήσει έστω κάποια από τα βασικά αιτήματα». Διαμηνύει στη συνέχεια: «Αν δεν κάνει πράξη αυτά που ζητάμε προχωράμε σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας (απεργίες, επισχέσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας)».

Ενισχύστε τα ΚΥ Ελευσίνας!

Μια ακόμα κινητοποίηση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άρση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας, αντιπροσωπείες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας. Στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα, συμμετείχε στη συγκέντρωση ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελευσίνας Κ. Κώνστας.

Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και προσωπικό, σε εξοπλισμό και υποδομές, που προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων της Ελευσίνας και των εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της έλλειψης γιατρών, εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάζονται να «αναζητήσουν» γιατρό σε άλλες περιοχές για να τον δηλώσουν ως «προσωπικό γιατρό».

Στάση εργασίας στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Φιλιατών

Σε στάση εργασίας προχώρησαν, χτες, με απόφαση της ΟΕΝΓΕ, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων και των Φιλιατών, απαιτώντας να ανακληθεί άμεσα η εντολή του διοικητή της 6ης ΥΠΕ για μετακίνηση παθολόγων από τα παραπάνω νοσοκομεία στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.

«Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση επιλέγει τη λύση των "μπαλωμάτων" από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να βουλώσει τρύπες, αντί για τη στελέχωση των μονάδων Υγείας με μόνιμους γιατρούς», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί να προκηρυχθεί ταυτόχρονα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας, καθώς «οι ανάγκες του λαού της Κέρκυρας δεν αντιμετωπίζονται με γιατρούς - κομήτες από άλλα νοσοκομεία».

Σύσκεψη σωματείων στο Ηράκλειο Κρήτης

Σύσκεψη σωματείων Υγείας πραγματοποιήθηκε χτες, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ και τη συμμετοχή της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου, της Ενωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών ΠαΓΝΗ.

Κατά τη σύσκεψη έγινε αναφορά στα κοινά προβλήματα και τις χρόνιες ελλείψεις των δημόσιων δομών Υγείας της 7ης ΥΠΕ, που είναι συνέπεια της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της Υγείας. Επισημάνθηκαν ιδιαίτερα η σοβαρή υποστελέχωση, η επέκταση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, η υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), καθώς και το περαιτέρω τσάκισμα του δημόσιου συστήματος Υγείας που ετοιμάζεται με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με κατάργηση της μόνιμης και αποκλειστικής εργασίας των γιατρών και τη μεγαλύτερη υποβάθμιση των πτυχίων των νέων γιατρών.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων υγειονομικών που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν στα αιτήματα για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή, ενίσχυση της ΠΦΥ, ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, αυξήσεις μισθών, καμία υποβάθμιση των πτυχίων των νέων ιατρών.

Αποφασίστηκε να οργανωθούν ταυτόχρονες Γενικές Συνελεύσεις στις δομές Υγείας της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη. Επίσης, εκτός από τη συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στην πλατεία Λιονταριών, να οργανωθεί απογευματινό συλλαλητήριο για την Υγεία το επόμενο διάστημα, όπως και η συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Να καλυφθούν τα κενά στην Παιδιατρική κλινική του ΓΝ Κοζάνης

Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της Παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης με κατεπείγουσες διαδικασίες απαιτεί η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΓΝ Κοζάνης υπηρετεί μόλις ένας μόνιμος Επιμελητής Β' από τις 5 οργανικές θέσεις που υπάρχουν, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έχουν φύγει 4 παιδίατροι από το Νοσοκομείο και δεν προκηρύχθηκε ποτέ καμία θέση έκτοτε.

Καταγγέλλοντας παράλληλα «την ολιγωρία των διοικούντων το Νοσοκομείο Κοζάνης και την 3η ΥΠΕ», η ΕΙΝΔΥΜ σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Τι περιμένουν; Να πεθάνει κάποιο παιδί από ιατρικό λάθος λόγω εξουθένωσης των συναδέλφων; (...) Θα μετακινήσουν συναδέλφους σαν περιοδεύοντα θίασο, οι οποίοι φυσικά δεν θα έχουν την ευθύνη της όλης νοσηλείας των παιδιών που θα μετακυλίεται πάλι στους δύο συναδέλφους; `Η μήπως θα στείλουν " εντέλλεσθε" στους δύο συναδέλφους υποχρεώνοντάς τους να μείνουν από μισό μήνα ο καθένας, μη δίνοντάς τους και την άδεια που δικαιούνται;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ