Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στους δρόμους και οι φτωχοί ΕΒΕ στις 9 Νοέμβρη

Κάλεσμα αγώνα από την ΟΒΣΑ. Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισαν στη Λάρισα

Από τη σύσκεψη των ΕΒΕ στη Λάρισα
Από τη σύσκεψη των ΕΒΕ στη Λάρισα
Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) προς όλους τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες για μαζική συμμετοχή μαζί με τους εργαζόμενους στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα Χαυτεία.

«Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα, μένοντας σιωπηλοί μέσα στο μαγαζί. Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για το εισόδημά μας, για το μέλλον των επιχειρήσεών μας», σημειώνει η ΟΒΣΑ, αναδεικνύοντας όλα όσα «πνίγουν» τους αυτοαπασχολούμενους (χρέη, φορομπηξία, Τέλος Επιτηδεύματος κ.ο.κ.).

«Αυτά που μας πνίγουν... μας βγάζουν στο δρόμο», τονίζεται στο κάλεσμα σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο από "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" που όλο τάζουν "φως στο τούνελ" για να μας έχουν συνεχώς στο "περίμενε" και να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Ηρθε η ώρα να τους προσπεράσουμε με τον αγώνα μας. Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε επαγγελματία που προβληματίζεται και δεν αντέχει το άγχος της ανασφάλειας και τη θηλιά των χρεών, να συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στις 9 Νοέμβρη να πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες διαδηλωτές. Για να παγώσουν αυτοί και όχι εμείς».

Συντονίζονται και κατεβάζουν τα ρολά στη Λάρισα

Την απόφαση να συμμετάσχουν στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, κατεβάζοντας τα ρολά των επιχειρήσεών τους και συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο, πήρε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας, μετά από μαζική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων και αντιπροσώπων των Σωματείων μελών της Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, το Σάββατο θα γίνει συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Εστίασης, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης τους.

Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μίλησε εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Σακελλαρόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε να λύσουμε μία δύσκολη εξίσωση, από τη μία πτώση τζίρου και από την άλλη τεράστια αύξηση των λειτουργικών εξόδων, με τις μεγάλες αυξήσεις ιδιαίτερα στην Ενέργεια. Οι επιχειρήσεις μας πλέον είναι ζημιογόνες και τα κέρδη μας μηδενικά».

Εκπρόσωποι σωματείων πήραν τον λόγο και περιέγραψαν τα προβλήματά τους, με τους υψηλούς λογαριασμούς στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και αλλού, να εξανεμίζουν το εισόδημά τους. Στάθηκαν ακόμα στα μέτρα - ψίχουλα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτά δεν επαρκούν, αφού ήδη χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι είναι «πνιγμένοι» στα χρέη, με δεδομένα και τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει κοινός βηματισμός με τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους και άλλους φορείς, αφού όπως ακούστηκε και από τοποθέτηση, «αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά, χρειάζεται να ενώσουμε τις φωνές διεκδίκησης για να ακουστούμε πιο δυνατά».

Στις διεκδικήσεις των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ περιλαμβάνονται η επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και φθηνότερα τιμολόγια, κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Αμεση ρύθμιση των χρεών και διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, τόκων και προστίμων, αλλά και του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο. Επίσης, διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Αυξήσεις στις συντάξεις, καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ