Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Κάθε χώρος δουλειάς και ένα απεργιακό μετερίζι

Τρεις βδομάδες απομένουν μέχρι τη μεγάλη πανελλαδική γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη, και κάθε μέρα που περνάει είναι μέρα «μάχης» για τα εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα που οργανώνουν τη μεγάλη αυτή αναμέτρηση.

Με εξορμήσεις, περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, ακόμα και απεργίες, τα εργοστάσια και τα γιαπιά, τα γραφεία και τα λιμάνια, τα σχολειά και τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε μετερίζια οργάνωσης της πάλης.

Στο επίκεντρο της μάχης βρίσκονται οι διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ, για την προστασία του εισοδήματος από τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα που έχει ανάγκη το λαϊκό νοικοκυριό, για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, για να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου, να σταματήσει η δίωξη του εργάτη που βγήκε μπροστάρης στον αγώνα.

Το μήνυμα εκπέμπεται από παντού: Οι εργαζόμενοι δεν θα σφίξουν άλλο το ζωνάρι, δεν θα προσαρμοστούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στα «voucher» και τα «pass».

Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια σε γειτονιές της Αττικής

Κλιμακώνοντας τη μάχη μπροστά στην απεργία, μια σειρά από σωματεία και μαζικοί φορείς σε δήμους της Αττικής οργανώνουν συλλαλητήρια, με διεκδικήσεις ενάντια στην ακρίβεια, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από δημοτικά τέλη, για να μπει από τώρα τέλος σε κάθε προσπάθεια που κάνουν δημοτικές αρχές για περικοπές στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση σχολείων, αθλητικών χώρων και άλλων υποδομών.

Συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. σωματεία και φορείς του Αγίου Δημητρίου στην πλατεία Α. Βελουχιώτη.

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη συλλαλητήρια θα γίνουν σε: Καλλιθέα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δαβάκη, Μεταμόρφωση, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, Γαλάτσι, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και θα ακολουθήσει πορεία στο δημαρχείο.

Συλλαλητήριο στη Νάουσα
Συλλαλητήριο στη Νάουσα
Στο Περιστέρι, συλλαλητήριο θα γίνει την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού μεταφέρουν καθημερινά τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία προς την απεργία του Νοέμβρη, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν για αύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας και συγκεκριμένα: Τσιμισκή 136 (κέντρο), Πόντου 115 (Καλαμαριά) και Μεγάλου Αλεξάνδρου 25 (Εύοσμος).

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της Νάουσας πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και σωματεία για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης μίλησαν ο Νίκος Μάντζιος, από την «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων», ο οποίος αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ο Γιάννης Διάκογλου, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, και ο Αλέκος Κύρκας, αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚ Νάουσας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος», όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, με ψίχουλα έναντι μισθού, παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες απίστευτης ακρίβειας.

Ακολούθησε πορεία με κατάληξη στο δημαρχείο, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους στον δήμαρχο. Απαιτούν μείωση των δημοτικών τελών σε λογαριασμούς όπως νερού, ρεύματος, καμία διακοπή νερού και ρεύματος σε κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας, την παροχή δωρεάν ξύλων για όλο τον λαό και την εξασφάλιση πετρελαίου για τη λειτουργία των σχολείων.

Συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του, το επόμενο διάστημα, το ΕΚ Νάουσας προγραμματίζει την Παρασκευή 4/11 παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και φορείς θα διοργανώσουν πικετοφορία για την ακρίβεια την Παρασκευή 4 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο Κιλκίς με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη σωματείων και φορέων έπειτα από κάλεσμα των κλαδικών Σωματείων στα Τρόφιμα - Ποτά, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, της Πρωτοβουλίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κιλκίς, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Κιλκίς και του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τον ΣΕΠΕ Κιλκίς, το Σωματείο Μικροπωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κιλκίς, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, αλλά και συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλειάς. Αποφάσισαν να διοργανώσουν συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια την Τετάρτη 2/11 στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης και απεργιακή συγκέντρωση στις 9/11, στις 10.30 π.μ., στην ίδια πλατεία.

Στη Δράμα, τα σωματεία της πόλης οργανώνουν σήμερα Πέμπτη παρέμβαση, στις 11 π.μ., στη ΔΕΗ, τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας, την Πέμπτη 27 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στη ΔΕΥΑΔ και το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 11 π.μ. σε σούπερ μάρκετ της πόλης.

Στην Ξάνθη, κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία, σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. και προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» στις αρχές Νοέμβρη.

Στο Ηράκλειο, θα γίνει συλλαλητήριο σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. Στα Χανιά, θα γίνει συλλαλητήριο σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στη Δημοτική Αγορά.

Στη Χίο, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καλεί σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ, την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 12 μ., ενάντια στην ακρίβεια.

Στην Καβάλα, θα διοργανωθεί συναυλία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης ενάντια στην ακρίβεια, την Παρασκευή 4 Νοέμβρη.

Να συνδυαστούν οι αγώνες του κλάδου με τον απεργιακό ξεσηκωμό στις 9 Νοέμβρη

Σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στις 9 Νοέμβρη και τον συντονισμό των σωματείων και των εργαζομένων του κλάδου πραγματοποίησε το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Βοιωτίας - Ευβοίας και περιοχής Αυλώνα, την περασμένη Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρησιακών Σωματείων, όπως της «Famar» και της «Galenica», καθώς και εργαζόμενοι του κλάδου, ενώ παρευρέθηκε ο Γιάννης Σωτηράκος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Στην εισήγησή του, ο Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, αναφέρθηκε αρχικά στην τεράστια αύξηση κερδών που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι φαρμακοβιομήχανοι, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή αρνούνται την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με γενναίες αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν 12ωρα και εντατικοποίηση της εργασίας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβική εργασία, και βλέπουν το πενιχρό τους εισόδημα να εξανεμίζεται από την εκτίναξη της ακρίβειας σε βασικά λαϊκά αγαθά.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες που αναπτύχθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά χώρων δουλειάς του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, όπως στη «Famar» και την «Boehringer», τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς που θα αντιστοιχίζονται στις σημερινές ανάγκες και δεν βολεύονται με τα ψίχουλα και τις δωροεπιταγές. Σημείωσε ότι σε χώρους δουλειάς του κλάδου δίνονται «μάχες με μαζικές διαδικασίες, συνελεύσεις, συζήτηση με τους εργαζόμενους, αντιπαράθεση με τον συνδικαλισμό της ενσωμάτωσης και της συναίνεσης», και παράλληλα επισήμανε ότι οι μικρές εστίες αντίστασης και διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς θα πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο απεργιακό κύμα στις 9 Νοέμβρη.

«Ενιαία, συντονισμένα, συλλογικά και οργανωμένα θα πρέπει να είναι η απάντησή μας απέναντι σε αυτούς που υπονομεύουν τη ζωή μας», σημείωσε ο Πελοπίδας Μελισσάρης και κάλεσε σε συντονισμό της δράσης για να αποτελέσει η απεργία έναν σημαντικό αγωνιστικό σταθμό για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες των επιχειρησιακών Σωματείων για Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες και να αξιοποιηθεί η απεργία για ανάπτυξη της πάλης και εξειδίκευση των αιτημάτων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις

Ξεχωριστή σημασία μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση αποκτά η συμμετοχή των εργαζομένων στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων τους που πραγματοποιούνται συνεχώς αυτόν τον καιρό.

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, στις 5 μ.μ.

-- Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ., στο ΕΚΘ.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Μεσσηνίας, στις 6.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην νομαρχίας).

Την Κυριακή 23 Οκτώβρη:

-- Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών νομού Αττικής και Περιχώρων, στις 6 μ.μ., στον ΣΕΗΕΑ (πλατεία Ελευθερίας 2, πλατεία Κουμουνδούρου).

Συσκέψεις συντονισμού

Στην Ελευσίνα, αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Χαριλάου 30). Στη Λυκόβρυση - Πεύκη, την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο προαύλιο του δημαρχείου Λυκόβρυσης.

Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) καλεί σε σύσκεψη συντονισμού της δράσης όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία της Θεσσαλίας, την Κυριακή 23 Οκτώβρη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οπως ενημερώνει, ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή: Τα Παραρτήματα Τρικάλων και Καρδίτσας του Συλλόγου, το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων» (Βόλος), ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών - DJ Λάρισας καθώς και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται αφού υπάρξει επικοινωνία με το παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ