Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
«Αναγκαία η πάλη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο»

Στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

«Ο ρόλος των διεθνών κινημάτων στη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Στην εκδήλωση - την οποία διοργάνωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο - μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κρήτη.

«Για μας η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση - τόνισε ο Θ. Γκιώνης - δεν είναι κάτι νέο. Εκφράζει την ιστορική εξέλιξη ενός συγκεκριμένου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος του καπιταλιστικού συστήματος. Η επίθεση σε βάρος των λαών, σε βάρος του δικαιώματος κάθε λαού να καθορίζει το παρόν και το μέλλον του, αποτελεί μαρτυρία για το πού πάνε τα πράγματα σήμερα, το πώς μεθοδεύεται η κατάσταση παγκόσμια». Αναφορικά με το ρόλο των διεθνών κινημάτων στη μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό σημείωσε: «Είναι ελπιδοφόρο, ότι εκφράζονται αντιστάσεις από τους λαούς, όταν συνεδριάζουν αυτοί οι μηχανισμοί. Δείχνει ότι οι λαοί αφυπνίζονται, δίνοντας απάντηση σε ερωτήματα που βασανίζουν τους λαούς, τους νέους ανθρώπους, όλους μας, για τη διέξοδο που υπάρχει». Τόνισε δε ότι «η φετινή συνάντηση στο Πόρτο Αλέγκρε σημαδεύτηκε από την άνοδο της συμμετοχής και ιδιαίτερα της νεολαίας. Ηταν δηλαδή μια σημαντική συνάντηση και αυτό είναι ελπιδοφόρο».

Συνεχίζοντας ο Θ. Γκιώνης τόνισε επίσης ότι «καθοριστική σημασία έχει το κατά πόσο αυτό το κίνημα θα παίξει το ρόλο του, το κατά πόσο το εργατικό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές, δημοκρατικές δυνάμεις που συμμετέχουν θα καταφέρουν μέσα από τη συντονισμένη τους προσπάθεια να αυξήσουν το βαθμό της ριζοσπαστικοποίησης, να βάλουν τέτοιους στόχους που να φτάνουν την ουσία του προβλήματος και ουσία αποτελεί το ζήτημα της εξουσίας, ποιος την έχει, ποιος τη διαχειρίζεται και για ποιον λειτουργεί». «Με αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα αναγκαία την πάλη στο επίπεδο της κάθε χώρας και βέβαια παραπέρα την προσπάθεια για συντονισμένη πάλη και σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ τόνισε ότι «εμείς ως Κόμμα και ως ΚΝΕ συμμετέχουμε ενεργά σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Θεωρούμε ότι χρειάζονται να αποκτήσουν αυτά τα κινήματα σαφή ταξικό προσανατολισμό προς όφελος της εργατικής τάξης, με την έννοια, ότι για μας αποτελεί τον κύριο φορέα ανατροπής αυτής της πολιτικής».

Ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές που επικεντρώθηκε κυρίως στις αναδιαρθρώσεις που προχωράει η κυβέρνηση και στην ανώτατη εκπαίδευση, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Θ.Γκιώνη να καταδείξει ότι η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των νέων και των εργαζομένων είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Στα Χανιά

Σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ θα μιλήσει στο ΤΕΙ στα Χανιά, με θέμα «"Ανωτατοποίηση". Ενας χρόνος μετά - Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα συνθήματα του ξεσηκωμού δείχνουν τον δρόμο του αγώνα (2022-11-16 00:00:00.0)
Ελπιδοφόροι οι αγώνες του σήμερα (2007-02-03 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν και σήμερα (2007-02-03 00:00:00.0)
Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας (2006-08-24 00:00:00.0)
Πλεονέκτημα το σοσιαλιστικό σύστημα (2005-07-12 00:00:00.0)
Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ (2003-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ