Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι μάχες που... τελείωσαν

Αμερικανικό ελικόπτερο σε χαμηλή πτήση στη Σαχικότ. Η Επιχείρηση «Ανακόντα» τελείωσε αλλά... συνεχίζεται

Associated Press

Αμερικανικό ελικόπτερο σε χαμηλή πτήση στη Σαχικότ. Η Επιχείρηση «Ανακόντα» τελείωσε αλλά... συνεχίζεται
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΓΚΑΡΝΤΕΖ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Αμερικανικές και Αφγανικές δυνάμεις επέδραμαν και χτες σε περιοχές του Ανατολικού Αφγανιστάν εναντίον θέσεων αντιπάλων τους δυνάμεων, που είτε ανήκουν στην «Αλ Κάιντα» και τους Ταλιμπάν είτε βαφτίζονται τέτοιοι για τις ανάγκες του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου. Η έμπρακτη διάψευση των ισχυρισμών περί «νικηφόρου ολοκλήρωσης» της Επιχείρησης «Ανακόντα» δεν πτόησε τον στρατηγό Καραμουντίν, υπουργό Αμυνας της προσωρινής κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι, που επανέλαβε πως «ξεκαθαρίσαμε το Σαχικότ και σκοτώσαμε τους περισσότερους» από τους αντιπάλους της συμμαχίας. Παρ' όλα αυτά, ο ηγέτης της ομάδας που καταδίωκαν οι Αμερικανοί και οι Αφγανοί, ο οπλαρχηγός Σαΐφ Ραχμάν Μανσούρ, διέφυγε. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδιδε χτες η εφημερίδα «Τάιμς της Ασίας» λένε ότι δυνάμεις του κατάφεραν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας ως ασπίδα Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν πιάσει αιχμαλώτους - κάτι που το Πεντάγωνο δεν επρόκειτο φυσικά να σχολιάσει. Οπως κι αν έχει, εκτιμήσεις στρατιωτικών λένε πως οι επιχειρήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν ούτως ή άλλως, για «30 με 35 μέρες ακόμη».

Χτες επίσης ήρθε η παραδοχή από πλευράς αμερικανικού Πενταγώνου ότι «γυναίκες και παιδιά» ήταν ανάμεσα στα 14 θύματα ενός από τους αναρίθμητους βομβαρδισμούς στην επαρχία Πάκτια.

Σε ό,τι αφορά όμως το μέλλον της χώρας, η είδηση που προοιωνίζεται συνέχιση του πολέμου για αρκετό καιρό ακόμη ερχόταν από κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο «Ρόιτερ» από την Καμπούλ και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Δευτέρας, πως σε τουλάχιστον τέσσερις επαρχίες (Ουαρντάκ, Γκάζνι, Κοστ και Πάκτια) οι δυνάμεις «της "Αλ Κάιντα" και των Ταλιμπάν» ανασυντάσσονται και ότι «κυβερνητικές» δυνάμεις σπεύδουν εναντίον τους.

Ο Χαμίντ Καρζάι στο μεταξύ συνεχίζει το «γαϊτανάκι» των διπλωματικών επαφών και μετά τη Ρωσία χτες βρισκόταν στη Γερμανία, όπου θα έχει συζητήσεις τόσο για θέματα ασφάλειας (η Μπούντεσβερ συμμετέχει στην ISAF με 800 στρατιώτες) όσο και για την «οικονομική βοήθεια» που η Καγκελαρία προτίθεται να χορηγήσει στην κυβέρνησή του για την «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν. Χτες βράδυ ο Καρζάι είδε τον ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ και σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Πρόεδρο Γιοχάνες Ράου. Η Γερμανία είχε υποσχεθεί στη διάσκεψη δωρητών του Τόκιο (Ιανουάριος) σχεδόν 80 εκατ. σε βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ