Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΤΙΚ ΤΣΕΪΝΙ
Αντιδράσεις στην πιθανότητα πολέμου

ΚΑΪΡΟ - ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ - ΑΜΑΝ.-

Ουκ ολίγες είναι οι αντιδράσεις και οι δυσκολίες που συναντά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, που έχει ως κύριο στόχο τη «διάδοση» του αναμενόμενου πολέμου κατά του Ιράκ.

Χθες, ο Ντικ Τσέινι έφτασε στην Αίγυπτο, προερχόμενος από την Ιορδανία, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε εννέα αραβικές χώρες και με το κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο από τη νέα έξαρση βίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και δεδομένων των αμερικανικών σχεδίων για στρατιωτική επιχείρηση και επίθεση κατά του Ιράκ. Τον Αμερικανό αντιπρόεδρο υποδέχτηκε στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ - Σεΐχ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέντ Μάχερ, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα είχε συνάντηση και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσέινι, δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα ασκήσει πιέσεις στον Ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, να αποδεχτεί την επιστροφή ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος θα επιμείνει στο ότι «η επιστροφή των επιθεωρητών είναι αναγκαία». «Πρόκειται να συναντηθούμε με τους ειδικούς απεσταλμένους του Ιράκ και θα τους πούμε ότι είναι υποχρέωσή τους να αποδεχτούν την επιστροφή των επιθεωρητών», πρόσθεσε ο Μουμπάρακ, που επισήμανε ότι, κατά τη γνώμη του, «ο Σαντάμ Χουσεΐν πρόκειται τελικώς να αποδεχτεί». Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δεν ανέφερε συγκεκριμένα για ποιους ειδικούς απεσταλμένους του Ιράκ μιλούσε, αλλά έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται να συναντηθεί αύριο Πέμπτη στο Κάιρο με τον ειδικό απεσταλμένο του Ιρακινού Προέδρου, Εζάτ Ιμπραΐμ.

Πάντως, ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε ότι «θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα ειρηνικά μέσα και να περιοριστούμε σε αυτά», υπονοώντας σαφώς την αντίθεσή του στις αμερικανικές διαθέσεις, αλλά χωρίς να εκφράζει τη σφοδρή αντίθεσή του στα αμερικανικά σχέδια. Οπως την είχε εκφράσει ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα, τονίζοντας μάλιστα ότι μία επίθεση και βίαιη ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν θα είναι «καταστρεπτική».

Παράλληλα, ο Ντικ Τσέινι επισκέφτηκε την αμερικανική βάση στην περιοχή, όπου συνομίλησε με τους περίπου 350 άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης που έχει σταθμεύσει εκεί. Στις δηλώσεις που έκανε, επισήμανε ότι ο πόλεμος εναντίον «των δυνάμεων της τρομοκρατίας» θα συνεχιστεί, ενώ τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, γι' αυτό και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της βίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

Το Ιράκ και η ...ατομική βόμβα!

Μπορεί οι Αμερικανοί να μη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις αραβικές χώρες - και όχι μόνο - για να διαδώσουν τα σχέδιά τους κατά του Ιράκ, ωστόσο οι «καλύτεροί τους φίλοι», η βρετανική κυβέρνηση, δείχνει να κοπιάζει να πείσει την υφήλιο περί του αντιθέτου. Οπως ακριβώς είχε πράξει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, με τις «αποδείξεις κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν και της Αλ - Κάιντα» έτσι και χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, υποστήριξε ότι το Ιράκ μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει ατομική βόμβα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, αν δεν εμποδιστούν οι προσπάθειές του για την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών Times.

Ο Στρο παρουσίασε, μάλιστα, έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, που τεκμηριώνει την άποψη αυτή, στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης που είχε χθες με περίπου 50 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. «Αν δεν μπει φρένο στο πρόγραμμα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων του Ιράκ, η Βαγδάτη μπορεί να έχει πολύ σύντομα την ικανότητα να κατασκευάσει χημικά ή βιολογικά όπλα και ενδέχεται να είναι σε θέση να αποκτήσει σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών ένα ατομικό όπλο», αναφέρεται στο έγγραφο που παρουσίασε ο Στρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ