Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λουκέτο σε βιομηχανία αλλαντικών - στον «αέρα» 150 εργαζόμενοι

Λουκέτο στη βιομηχανία αλλαντικών «Εδεσμα» στη ΒΙΠΕ της Σίνδου ανακοίνωσε ο Ομιλος Σ. Θεοδωρόπουλου, μόλις 8 μήνες μετά την εξαγορά της, με τους 150 εργαζόμενους να είναι ανάστατοι, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η εργοδοσία σχεδιάζει να απορροφήσει έναν αριθμό τους σε άλλη επιχείρηση του ομίλου τροποποιώντας τη σύμβασή τους και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις των υπολοίπων.

«Καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης» απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, που δίνει μια πρώτη απάντηση, καλώντας τους εργαζόμενους σε ολομέτωπη σύγκρουση με την εργοδοσία για να υπερασπιστούν τη δουλειά, τα δικαιώματα, τη ζωή των οικογενειών τους.

Ο Ομιλος Σ. Θεοδωρόπουλου τον Φλεβάρη εξαγόρασε τη βιομηχανία αλλαντικών «Εδεσμα» και την εταιρεία «Αμβροσία» που παρασκευάζει τυποποιημένες σαλάτες. Μια κίνηση που τότε παρουσιάστηκε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής δημιουργίας ισχυρού ομίλου στον κλάδο τροφίμων, με βασικό πόλο την αλλαντοβιομηχανία «Νίκας».

Δύο μήνες μετά, ο Σ. Θεοδωρόπουλος, στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σημείωσε ότι επιδίωξή του είναι να δημιουργήσει έναν όμιλο «που θα μπορέσει στην πορεία να εισαχθεί στο χρηματιστήριο». Μάλιστα, στις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα του ομίλου προβάλλονταν ότι είναι και η «...προστασία των πιο αδύναμων»!!!

Χτες ανακοίνωσε ότι βάζει λουκέτο στο «Εδεσμα», μια επιχείρηση που κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση που έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2020, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 43,03 εκατ. ευρώ.

Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η διοίκηση της εταιρείας αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους. Σήμερα είναι οι συνάδελφοι στο "Εδεσμα", αύριο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος που δεν χωράει στα κέρδη τους.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όταν προχωρούν σε συγκέντρωση παραγωγής, στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας τους. Αυτός είναι ένας διαρκής κίνδυνος για τα δικαιώματά μας γιατί τα θεωρούν κόστος. Η συγκεκριμένη απόφαση για κλείσιμο της επιχείρησης είναι ενταγμένη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών του συγκεκριμένου μονοπωλιακού ομίλου».

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μόνο του απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας». Και καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν την απόλυσή τους, να μην αποδεχτούν τα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας. Να αγωνιστούν συσπειρωμένοι για κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ