Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μάχη διαρκείας από το κλαδικό Σωματείο

Το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων - Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) μπήκαν μπροστά, μαζί με τους εργαζόμενους, ώστε να διασφαλίσουν την κατοχύρωση όλων των νόμιμων αποζημιώσεών τους, την εκκαθάριση των οφειλών που εκκρεμούσαν (υπόλοιπο ποσό για την προσαύξηση του Σαββάτου) και επιπλέον δύο μεικτούς μισθούς (Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, ως ποσό επιπλέον αποζημίωσης).

Ταυτόχρονα, παλεύουν για την απορρόφησή τους από την «Ελληνικός Χρυσός», που συνεχίζει και θα συνεχίσει για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμα την εξορυκτική δραστηριότητα και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Οι απολυμένοι και το Σωματείο τους (ΣΕΜΛΑ) διεκδικούν από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν ώστε να προσληφθούν από την «Ελληνικός Χρυσός», χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, για να μη μείνουν απροστάτευτοι στη βαρυχειμωνιά. Και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, βάζοντας στην προμετωπίδα του αγώνα τους το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Για την πείρα από τις μάχες που έδωσαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, και την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, απολυμένος από την «Edilmac», ο οποίος για 6 χρόνια δούλευε στα μεταλλεία Μαύρες Πέτρες και Ολυμπιάδας. Επισημαίνει τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί και υπογραμμίζει:

«Με την ίδρυση του συνδικάτου μας, πριν δυόμισι χρόνια, αυτή η κατάσταση άλλαξε και, τουλάχιστον όσον αφορά τους εργαζόμενους της "Edilmac", καταφέραμε να πάρουμε μία ανάσα.

Δώσαμε αγώνα από την πρώτη μέρα ίδρυσης του συνδικάτου για να εμποδίσουμε τις μαζικές απολύσεις που τότε σχεδίαζε η εταιρεία, για να παίρνουμε το γάλα μας, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για αύξηση στους μισθούς μας, για κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων μας (προσαύξηση 6ης μέρας, μέρες αδείας κ.λπ.). Αποφασίζαμε τις διεκδικήσεις μας συλλογικά, με συνελεύσεις βαρδιών και Γενικές Συνελεύσεις.

Γι' αυτό άλλωστε δεχτήκαμε την επίθεση από την εργοδοσία, τους μηχανισμούς της και τους γνωστούς εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που έχουν αναλάβει να "διαιρούν" τους εργαζόμενους για να "βασιλεύουν" τα σχέδια της εταιρείας. Από όλες αυτές τις προσπάθειες, τις δυσκολίες, τις διώξεις, τις απειλές, μάθαμε τον δρόμο της νίκης, και θα τα καταφέρουμε και αυτήν τη φορά να γίνει πράξη το δίκαιο αίτημά μας: Να προσληφθούν οι απολυμένοι στην "Ελληνικός Χρυσός"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ