Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας

Αύριο Τετάρτη, μέρα των εγκαινίων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Γουλανδρή

Σε κινητοποίηση ενάντια στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας καλούν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και νήσων αύριο Τετάρτη, μέρα των εγκαινίων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Γουλανδρή.

Οπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση, στις 2 Νοέμβρη «εγκαινιάζουν, εν κρυπτώ, έκθεση 15 αντικειμένων από τα 161 της Συλλογής Στερν στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα αντικείμενα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε για το πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη συλλογή ενός πολυεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη!».

Οπως αναφέρουν τα σωματεία, «η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιμένουν στον δρόμο νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας και της αναγόρευσης των αποδεκτών προϊόντων εγκλήματος (παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων) σε "δωρητές" και "ευεργέτες"».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι «τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας οφείλουν να κατασχεθούν άμεσα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και να επιστρέψουν στη χώρα (...). Με βάση τον Αρχαιολογικό Νόμο δεν επιτρέπεται να αναγνωριστεί κατοχή ιδιώτη ή Ιδρύματος (εν προκειμένω του HACI, με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ) σε αρχαία αντικείμενα που αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Δεν επιτρέπεται να εκτίθενται στο εξωτερικό προϊόντα αρχαιοκαπηλίας που δεν έχουν καν επιστρέψει στη χώρα. Δεν επιτρέπεται να στέλνονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης για 50 χρόνια αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία ως "αντάλλαγμα" για κλεμμένες αρχαιότητες ή κίβδηλα αντικείμενα».

Ζητούν να ακυρωθεί η συμφωνία (ν. 4969/2022), η οποία αδυνατίζει τη διεθνή θέση της χώρας, υποχωρώντας από την πάγια θέση για διεκδίκηση με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, και ανοίγει τον δρόμο για παρόμοιες συμφωνίες νομιμοποίησης συλλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ