Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Διαρκείς επισημάνσεις για την αναβάθμιση της ικανότητας «αποτροπής»

Την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αλλαγές στη μεταπολεμική ισορροπία που γεννά η γοργή ανέλιξη της Κίνας μετέφερε η νέα Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Καμπέρα, Κάρολαϊν Κένεντι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλη, σε μια περίοδο πολυμέτωπης ανάδειξης του εντεινόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα.

«Η Αμερική τα τελευταία 75 χρόνια εργάστηκε πολύ σκληρά για να υποστηρίξει την έννομη διεθνή τάξη πραγμάτων (...) στήριξε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτημα για τα σχέδια της Ουάσιγκτον να αναπτύξει στρατηγικά βομβαρδιστικά σε στρατιωτική βάση της βόρειας Αυστραλίας. Μάλιστα η Κένεντι τόνισε πόσο σημαντική είναι «για τα αμερικανικά συμφέροντα» ειδικά η βόρεια επικράτεια της Αυστραλίας (περιφέρεια που εκτείνεται μέχρι και το κέντρο της χώρας), ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τη δορυφορική βάση επιτήρησης στην περιοχή Pine Gap, την οποία διαχειρίζονται από κοινού Αυστραλία και ΗΠΑ. Σημειωτέον, στη διαχείριση των συγκεκριμένων υποδομών εμπλέκεται και η ίδια η CIA. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να αναβαθμίσουν και τις στρατιωτικές υποδομές που διατηρούν στην περιοχή Top End, διαθέτοντας 1 δισ. δολάρια. «Στηρίζουμε τη σταθερότητα μέσω της διπλωματίας, το κάνουμε μέσω του διαλόγου, το κάνουμε και μέσω της στρατιωτικής αποτροπής (...) Εργαζόμαστε μαζί με συμμάχους και εταίρους για να είναι ασφαλής η περιοχή», κατέληξε η πρέσβειρα.

Τους τόνους μεταξύ Δύσης - Κίνας αναμένεται στο μεταξύ να ανεβάσει και η νέα καταγγελία, που κατέθεσαν 50 κράτη στον ΟΗΕ, για «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην κινεζική ημιαυτόνομη επαρχία Σιντζιάνγκ, ζητώντας οι κινεζικές αρχές να αφήσουν ελεύθερους «όλους όσοι στερούνται αυθαίρετα την ελευθερία τους». Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Αυστραλία, Ισραήλ, Τουρκία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας ζήτησε από ΗΠΑ και Νότια Κορέα να σταματήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Τόκιο: Υπέρ της παραμονής στο «Σαχαλίν»

Το Τόκιο τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της συμμετοχής ιαπωνικών κεφαλαίων στο έργο παραγωγής πετρελαίου και αερίου «Σαχαλίν-1» (το 30% του «Σαχαλίν - 1» το έχει η ιαπωνική «Sodecο»). Η Μόσχα ανακοίνωσε αρχές Οκτώβρη ότι ιδρύει νέο ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης του έργου, για τη συμμετοχή στον οποίο οι ξένοι μέτοχοι θα υποβάλλουν ειδοποιήσεις στη ρωσική κυβέρνηση.

Η ιαπωνική «Nikkei» μετέδωσε ότι η στάση του Τόκιο καθορίζεται «προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας και των σταθερών προμηθειών πετρελαίου». Αντίστοιχα, η Ιαπωνία έχει αποφασίσει να διατηρήσει τη συμμετοχή της και στο «Σαχαλίν - 2». Η αμερικανική «ExxonMobil», που συμμετείχε στην κοινοπραξία, έχει αποχωρήσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ