Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές

Υπουργοί της κυβέρνησης, άλλα πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες φέρεται να παρακολουθούνταν μέσω του κακόβουλου λογισμικού «Predator», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento».

Στη λίστα ονομάτων που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα βρίσκονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί Ν. Δένδιας, Αδ. Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας, Κ. Χατζηδάκης, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Χαρδαλιάς, ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, οι πρώην υπουργοί της ΝΔ, Μ. Χρυσοχοΐδης και Δ. Αβραμόπουλος, η βουλευτής της ΝΔ, Ολ. Κεφαλογιάννη, η πρώην αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ολ. Γεροβασίλη και Χρ. Σπίρτζης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης. Ακόμα, οι Τζ. Μπαλατσινού, Ευ. Μανωλίδου, Π. Καλαϊτζή και Μ. Πατούλη, σύζυγοι των Β. Κικίλια, Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Γ. Πατούλη αντίστοιχα.

Επίσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ελλάδας, Αλ. Διακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας και η δημοσιογράφος Ευ. Αντωνοπούλου, ο επιχειρηματίας Θ. Καρυπίδης και η αδερφή του Ειρήνη, ο ηθοποιός Λ. Λαζόπουλος, ο υπαρχηγός της Αστυνομίας, Γ. Ραχωβίτσας.

Τα ονόματα της λίστας που σχετίζονται με τα ΜΜΕ είναι του Αλ. Παπαχελά, διευθυντή της «Καθημερινής», του Γ. Κουρτάκη, εκδότη των «Παραπολιτικών», του Π. Κυριακόπουλου, προέδρου του «STAR», του Π. Μπόμη, διευθύνοντα συμβούλου της «DPG Media» και των δημοσιογράφων Αντ. Δελλατόλα και Θ. Κουκάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης το δημοσίευμα έσπευσε καταρχάς να σχολιάσει, το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, λέγοντας ότι οι καταγγελίες «χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη, παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία», ενώ τη σκυτάλη πήρε χτες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις παρακολουθήσεις (βλ. και σχετικό θέμα).

Να σημειωθεί και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με «κύκλους» του να χαρακτηρίζουν «αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών», σε μια δήλωση που διαβάζεται κατά το δοκούν.

Για τη... χαμένη τιμή του σάπιου συστήματος αγωνιά ο ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμόρφωσε το αντιδραστικό σκοτεινό πλαίσιο στο οποίο βασίζονται οι παρακολουθήσεις, μιλώντας για «κρίσιμες ώρες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα» και καλώντας «το πολιτικό σύστημα να προστατέψει την αξιοπρέπειά του και τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και χαρακτηρίζοντας «ένοχο τον πρωθυπουργό». Χτες ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα αν «ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού Predator».

ΚΚΕ: Δικαιώνεται η κριτική για το δυσώδες θεσμικό πλαίσιο

Σε σχόλιό του για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» σχετικά με τις παρακολουθήσεις προσώπων και την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ενα ακόμη δημοσίευμα που επιβεβαιώνει το κρατικό δόγμα "ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων", έστω κι αν η πραγματική λίστα των παρακολουθήσεων από διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Documento". Απέναντι σε αυτό το δημοσίευμα, η κυνική ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ευρεία χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη δικαιώνει την κριτική που από την πρώτη στιγμή άσκησε το ΚΚΕ για το σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ