Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ετοιμασίες για μακρά συνέχιση του πολέμου - «Διαρκή στήριξη» ζητάει η Ουκρανία

Ενώ εντείνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις στη Δύση για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων

Copyright 2022 The Associated

«Ο πόλεμος συνεχίζεται», δηλώνουν οι δύο πλευρές που συγκρούονται στην Ουκρανία, ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, που σηματοδοτεί νέα φάση στον πόλεμο.

Οπως σημείωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντ. Κουλέμπα από τη Σύνοδο της ASEAN, απευθυνόμενος προς ΝΑΤΟ - ΕΕ, «όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και βλέπουμε τη Ρωσία να κινητοποιεί περισσότερους στρατεύσιμους και να μεταφέρει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, θα συνεχίσουμε σίγουρα να υπολογίζουμε στη δική σας διαρκή στήριξη».

Παράλληλα συνεχίζονται έντονες μάχες στο Ντονέτσκ, περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας, την ολοκλήρωση της κατάληψης της οποίας επιχειρεί η Ρωσία από το καλοκαίρι. «Το επίπεδο των ρωσικών επιθέσεων δεν έχει μειωθεί» σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τερματιστεί, επεσήμανε και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπ. Γουάλας: «Η Ουκρανία έχει τη δυναμική... Δεν είναι μία δυναμική μεγάλου βήματος, αλλά η κατεύθυνση των εξελίξεων είναι με τους Ουκρανούς», δήλωσε, προσθέτοντας πως θα ήταν ανόητο να θεωρήσει κανείς ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου. «Κανένας δεν υποβαθμίζει τη Ρωσία. Η Ρωσία απέχει από το να εγκαταλείψει τον πόλεμο», είπε.

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Ντμ. Μεντβέντεφ, πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα όλο της το οπλοστάσιο, όπως όπλα μαζικής καταστροφής.

Είπε ακόμα ότι η Ρωσία δεν έπληξε όλους τους πιθανούς εχθρικούς στόχους που βρίσκονται σε οικισμούς και ότι όλα θα γίνουν «στην ώρα τους». Αναφερόμενος έμμεσα στη ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα, δήλωσε πως «υπό την επιρροή πολύ δύσκολων στρατιωτικών αποφάσεων, τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη χώρα μας και για όλους μας, άρχισαν να παραγράφονται». Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ρωσία μόνη της πολεμά το ΝΑΤΟ και τον δυτικό κόσμο.

Συμπλήρωσε δε ότι η Ρωσία «έχει ήδη επανακτήσει αυθεντικά ρωσικά εδάφη» και ότι η επανάκτηση εδαφών θα συνεχιστεί.

Τα ΝΑΤΟικά όπλα «έκαναν τη διαφορά» στη Χερσώνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανάλυση των «Times» του Λονδίνου, η ρωσική απόσυρση ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής για τη μελλοντική έκβαση του πολέμου.

Οπως αναφέρει, η Μόσχα ελπίζει να επιβραδύνει μια ενδεχόμενη προέλαση της Ουκρανίας, ενώ ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε να μην απωθήσει τους Ρώσους σε μάχες εντός αστικού ιστού, αντίθετα τους απομόνωσε, χτυπώντας τις κρίσιμες γέφυρες στον ποταμό Δνείπερο με πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και σφυροκοπώντας τις γραμμές ανεφοδιασμού τους. Ο στόχος ήταν να καταστήσουν τη θέση τους τόσο ακατάλληλη ώστε οι Ρώσοι να εγκαταλείψουν τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχαν καταλάβει.

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνει ότι η αποφασιστική διαφορά προήλθε «από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα παρέμενε στην πραγματικότητα στάσιμη, χωρίς εδαφικά κέρδη.

Ηταν το πυροβολικό ακριβείας στο οποίο οι Ουκρανοί οφείλουν τελικά τη νίκη τους στη Χερσώνα. Αυτό περιλάμβανε το οβιδοβόλο «Panzerhaubitze 2000», που προμηθεύτηκε από τη Γερμανία, τα πυροβόλα τύπου «Caesar» από τη Γαλλία, το «Krab» από την Πολωνία και από τις ΗΠΑ το M777 και τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS.

«Με αυτά τα συστήματα οι Ουκρανοί κατέστρεφαν αδιάκοπα ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, στρατιωτικές βάσεις, αντιαεροπορικές θέσεις και αποθήκες ανεφοδιασμού. Η διοικητική μέριμνα του ρωσικού στρατού μπόρεσε να συνεχίσει να εφοδιάζει τα στρατεύματα με πυρομαχικά, καύσιμα και προμήθειες, αλλά η διαδικασία επιβραδυνόταν συνεχώς και πιθανότατα σύντομα θα είχε καταρρεύσει εντελώς», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Οι «Times» αναφέρουν ακόμα ότι η τακτική της Ρωσίας είναι να διατηρήσει δυνάμεις, να τραβήξει τον πόλεμο, ελπίζοντας να κλονίσει την προθυμία και την ενότητα του ευρωατλαντικού μπλοκ να συνεχίσει να εξοπλίζει και να χρηματοδοτεί τη σύγκρουση. Επίσης, να κερδίσει χρόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να εκπαιδευτούν νέα στρατεύματα για να ριχτούν στη μάχη την άνοιξη.

«Η απελευθέρωση της Χερσώνας είναι αναμφίβολα ένας ουκρανικός θρίαμβος. Ωστόσο, στο παρασκήνιο υπάρχουν αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ των Δυτικών συμμάχων, αλλά και μεταξύ του Κιέβου και των υποστηρικτών του, σχετικά με το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος. Καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας πλησιάζουν στην Κριμαία, αυτές οι εντάσεις θα γίνουν πιο σημαντικές, πιο επείγουσες και δυνητικά πολύ πιο επικίνδυνες», υπογραμμίζει ο αναλυτής των «Times».

Ενδεικτικά, η Ουγγαρία σκοπεύει να εμποδίσει τους ΥΠΕΞ της ΕΕ να λάβουν αποφάσεις που θα κλιμακώσουν την ουκρανική σύγκρουση και θα βλάψουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, δήλωσε χθες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε χθες την ανακατάληψη της πόλης της Χερσώνας ως «σημαντική νίκη» του Κιέβου και εκτίμησε ότι οι εξελίξεις επί του πεδίου «θα επιβραδυνθούν λόγω του χειμώνα». Από τη μία εκτίμησε ότι η έκβαση της σύγκρουσης μένει να φανεί, από την άλλη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να καταλάβει» την Ουκρανία.

Συζητώντας με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να γίνει ποτέ και ότι δεν θα λήξει ποτέ με νίκη». Ο δε Μπάιντεν αναφέρθηκε στις «ανεύθυνες απειλές χρήσης πυρηνικών» της Ρωσίας.

Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο Σι.

Υπονοούμενα για διαπραγματεύσεις ...«όταν θέλει η Ουκρανία»

«Χρειάζονται περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες τις επόμενες βδομάδες για να έρθουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητος περαιτέρω διάλογος με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και ότι σκοπεύει να του τηλεφωνήσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του G20. Ωστόσο, συμπλήρωσε, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν «στη χρονική στιγμή και με όρους που ο Ουκρανός πρόεδρος και ο λαός της Ουκρανίας θεωρούν αποδεκτούς».

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία με προμήθεια των απαραίτητων όπλων και «ανθρωπιστικών φορτίων που θα τη βοηθήσουν να επιβιώσει από τον χειμώνα».

Η Ουκρανία θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο οποιουδήποτε διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Ρωσία, επανέλαβε από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Πνομ Πενχ.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα Αμερικανοί αξιωματούχοι όλο και πιο συχνά στις δηλώσεις τους αναφέρονται σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις ή ενδεχόμενους συμβιβασμούς «όταν το αποφασίσει το Κίεβο».

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν - με παραλήπτη τη Ρωσία - ότι ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Νωρίτερα η Γέλεν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας. Σε αυτήν την περίπτωση, είπε, θα υπάρξει «ανάλογη αναπροσαρμογή κυρώσεων», αλλά μερικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε 14 πρόσωπα και 28 οντότητες που σχετίζονται με στρατιωτική τεχνολογία, στο πλαίσιο «των ευρύτερων προσπαθειών μας να διασπάσουμε την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», «να της αρνηθούμε εξοπλισμό που χρειάζεται, μέσω κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών».

Συνομιλίες μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χθεσινές συνομιλίες του διευθυντή της αμερικανικής CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον Ρώσο ομόλογό του των μυστικών υπηρεσιών, Σ. Ναρίσκιν, στην Αγκυρα, «για να του μεταφέρει μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία», δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις. Δεν συζητούν για το πώς θα σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Μπερνς θα θέσει στο τραπέζι και τις υποθέσεις των Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία.

«Είπαμε ανοιχτά ότι έχουμε διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία για τη διαχείριση των κινδύνων, ιδίως των πυρηνικών κινδύνων και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα» και η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι.

Νωρίτερα, η ρωσική «Kommersant» μετέδωσε ότι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες στην τουρκική πρωτεύουσα, με τη Ρωσία να εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR), χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες.

Το Κρεμλίνο από τη μεριά του ανέφερε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

«Γερμανικό στρατόπεδο» στη Λιθουανία

«Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ασφάλεια. Η ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης είναι η ασφάλεια της Γερμανίας», τόνισε την Παρασκευή η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από τη Λιθουανία, η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 5.000 Γερμανούς στρατιώτες μέχρι το 2026.

Η λιθουανική κυβέρνηση αναμένει από τη Γερμανία να στείλει μια ταξιαρχία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και υποθέτει ότι η ταξιαρχία αυτή θα σταθμεύσει στη Λιθουανία με μεταβαλλόμενο προσωπικό, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει μεγάλο μέρος των στρατιωτών της στη Γερμανία, έτοιμους για μια πιθανή αποστολή. Η Μπέρμποκ δεν έδωσε καμία υπόσχεση σχετικά με τον ακριβή χρόνο ανάπτυξης των στρατιωτών, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν εν μέρει στη Λιθουανία και εν μέρει στη Γερμανία, και θα μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες μέρες όπου χρειάζονται.

Σχεδόν 1.000 Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της εμπροσθοφυλακής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η Ουκρανία ανέφερε ότι κατασκευάζει τείχος και άλλες οχυρώσεις στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, η οποία είχε αξιοποιηθεί από τη Μόσχα για τη ρωσική εισβολή, ενώ οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι προετοιμάζουν εισβολή η μία στην άλλη. Ενα τείχος 3 χλμ. έχει ανεγερθεί στην περιοχή Volyn, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η οποία σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει απειλή. Αλλες σχετικές εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη στις περιοχές Rivne και Zhytomyr, που επίσης συνορεύουν με τη Λευκορωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ