Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΑΡ
Οικονομικό ξεζούμισμα των φιλάθλων

Το οικονομικό ξεζούμισμα των φιλάθλων αποτελεί ένα από τα βασικά κομμάτια του τρόπου λειτουργίας του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δημοφιλείς διοργανώσεις και ακόμα περισσότερο μία που βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος, όπως είναι το Μουντιάλ. Ετσι και στη διοργάνωση του Κατάρ, που ξεκινά σε λίγα 24ωρα, το κυνήγι των κερδών από τους διοργανωτές και τη FIFA υποχρεώνει τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στην αραβική χώρα, εκτός όλων των άλλων, να βάλουν και βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ενδεικτικό είναι το κόστος διαμονής στο περίφημο «Χωριό των Φιλάθλων» (Fan Village), που βρίσκεται έξω από την Ντόχα και αποτελείται από διαμορφωμένα κοντέινερ τα οποία περιλαμβάνουν δύο κρεβάτια και ένα μικρό μπάνιο. Το κόστος διαμονής αγγίζει τα 230 ευρώ τη βραδιά, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για μεταλλικά κοντέινερ εκτεθειμένα στον ήλιο της ερήμου.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει όμως να βάλουν και όσοι θελήσουν να περάσουν στη χώρα για το Μουντιάλ με αμάξι (π.χ. φίλαθλοι από γειτονικά κράτη). Σύμφωνα με τα μέτρα, μέχρι και τις 23 Νοέμβρη, για να πάρει κανείς άδεια εισόδου θα πρέπει: Να έχει κλείσει τουλάχιστον 5 διανυκτερεύσεις στη χώρα, να είναι τουλάχιστον 3 άτομα στο όχημα (...αλλά όχι πάνω από 6) και να πληρώσει φόρο εισόδου 1.330 ευρώ!


Copyright 2022 The Associated

Τον τελευταίο χρόνο με αφορμή του Μουντιάλ σημειώθηκε εκτόξευση των τιμών στο Κατάρ σε τομείς όπως η διαμονή (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια), τα Μέσα Μεταφοράς, η Εστίαση κ.λπ., προκαλώντας αντιδράσεις και εντός της χώρας, με το κόστος της διαμονής σε ξενοδοχείο παραμονές της διοργάνωσης να κυμαίνεται μεταξύ 200 και 5.000 ευρώ τη βραδιά.

Σημειωτέον, με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, οι διοργανωτές προσδοκούν σε έσοδα κοντά 4,5 δισ. ευρώ μόνο από το κομμάτι της παρουσίας ξένων φιλάθλων στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ