Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ
«Απορρίπτει» βαμβάκια του ΟΣΔΕ

Αγαναχτισμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί στη Θεσσαλία

Οργή και αγανάχτηση κυριαρχεί στους αγρότες της Θεσσαλίας καθώς παίρνοντας τα εκκαθαριστικά του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακαλύπτουν την απάτη της κυβέρνησης που «κόβει» τη βαμβακοπαραγωγή τους, επιβεβαιώνοντας ότι οι περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ήταν απλώς το κόλπο για να υπονομευτούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση με τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), «χτύπησε» τους βαμβακοκαλλιεργητές στο Ζάρκο των Τρικάλων. Εκτός από μερικούς παραγωγούς, που για ειδικούς λόγους είχαν μικρή παραγωγή, οι περισσότεροι με έκπληξη ανακάλυψαν ότι άλλη παραγωγή είχαν και δήλωσαν και άλλη παραγωγή «αναγνωρίζει» ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο Οργανισμός ετσιθελικά και εντελώς αδικαιολόγητα τους απορρίπτει - και βγάζει εκτός επιδότησης - από 1 μέχρι και 11 τόνους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η σφαγή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το αποτέλεσμα είναι για όλες αυτές τις ποσότητες που δεν αναγνωρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι παραγωγοί θα πληρωθούν μόνο με την εμπορική τιμή, που είναι γύρω στις 70 με 80 δραχμές το κιλό!

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλούν και άλλα εκκαθαριστικά του ΟΠΕΚΕΠΕ σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Αν, μάλιστα, συνεχιστεί η εικόνα που παρουσιάζεται στο Ζάρκο, τότε το «τσεκούρι» θα αποδειχθεί πολύ οδυνηρό για τους αγρότες.

Η κυβερνητική πρόκληση και οι μεθοδεύσεις των αρμοδίων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκτά και άλλες διαστάσεις αν πάρει κανείς υπόψη του τις διαβεβαιώσεις που έδιναν πριν λίγο καιρό ο Δρυς και η παρέα του στο υπουργείο Γεωργίας, ότι δε θα θιγούν οι ποσότητες του βαμβακιού από χωράφια που είχαν ήδη δηλωθεί. Η τωρινή εξέλιξη και η απόρριψη ποσοτήτων βαμβακιού που παρήχθησαν από χωράφια που είχαν δηλωθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), αποκαλύπτει τους στόχους που είχαν οι κυβερνώντες όταν υποτίθεται ζητούσαν... διάλογο με τους αγρότες την περίοδο των δυναμικών κινητοποιήσεών τους. Παράλληλα, φουντώνει και την αγανάχτηση των αγροτών, ορισμένοι από τους οποίους απειλούν ακόμα και με την υποβολή μηνύσεων κατά των αρμοδίων, που δήλωναν ότι δεν υπάρχουν επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ