Κυριακή 17 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σκληρές ανατροπές

Αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων επιφυλάσσει η κυβέρνηση και για τους δημόσιους υπάλληλους

Μια μεγάλη παραχάραξη επιφύλαξε για τους δημόσιους υπάλληλους η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την περασμένη βδομάδα. Οι γενικοί άξονες παραμένουν αρνητικοί από όποια σκοπιά και να τους δεις, με το αντιασφαλιστικό πλαίσιο των νόμων της ΝΔ της περιόδου 1990-1992 να διευρύνεται για τους «παλαιούς» εργαζόμενους.

Από εκεί και πέρα, εκμεταλλευόμενη κατάλληλα την κατηγοριοποίηση που επέβαλαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, απομονώνει περιπτώσεις και προχωρεί σε επιμέρους μετατροπές, εμφανιζόμενη να κάνει δήθεν βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ενα όμως είναι καθαρό: Αυξάνει τα όρια ηλικίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο και μειώνει τις συντάξεις, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού και μειώνοντας το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης. Αυτό που συμβαίνει και εδώ είναι ότι η κυβέρνηση μετακυλά βάρη στους εργαζόμενους, απελευθερώνει χρήμα για το κεφάλαιο.

Τα μέτρα είναι συγκεκριμένα και μπορούν να αξιολογηθούν, εφόσον ληφθούν υπόψη αυτές οι δυο βασικές παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης:

  • Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 80% που ισχύει σήμερα για τους προσληφθέντες μεταξύ 1982-1992 στο 70%. Η μείωση γίνεται σταδιακά. Για όποιον συνταξιοδοτηθεί το 2008, το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 79%. Η μείωση είναι της τάξης του 1% ανά έτος, έτσι ώστε για όποιον συνταξιοδοτηθεί το 2017, το ποσοστό αναπλήρωσης να είναι 70%.
  • Διεύρυνση της βάσης υπολογισμού της σύνταξης. Για τους προσληφθέντες μεταξύ 1982 και 1992, σήμερα υπολογίζεται ο συντάξιμος μισθός του τελευταίου μήνα στην υπηρεσία για τον υπολογισμό της σύνταξης. Με την κυβερνητική πρόταση θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών των τελευταίων πέντε ετών!!! Και σε αυτή την περίπτωση η διεύρυνση είναι σταδιακή, για να «χρυσωθεί το χάπι». Για όποιον συνταξιοδοτηθεί το 2008, ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το μέσο όρο των αποδοχών του τελευταίου έτους. Θα προστίθεται ένα έτος κάθε χρόνο, έτσι ώστε να φτάσει τα πέντε χρόνια για εκείνους που θα συνταξιοδοτούνται από το 2012 και μετά.
  • Για να ενισχύσει δήθεν τις συντάξεις που πετσοκόβονται με αυτές τις διατάξεις, η κυβέρνηση προτείνει για τους δημόσιους υπάλληλους μια κίβδηλη βελτίωση. Επιβάλλει αύξηση των εισφορών επί ενός πλασματικού ποσού 60.000 δραχμών. Ο εργαζόμενος θα πληρώνει εισφορές που θα υπολογίζονται για το άθροισμα του βασικού μισθού με το χρονοεπίδομα και τις 60.000. Η διάταξη αυτή είναι εξαιρετικά προβληματική και με πολύμορφες αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους δημόσιους υπάλληλους. Πρώτα απ' όλα απορρίπτει στην πράξη το πάγιο αίτημα ένταξης στο βασικό, συντάξιμο μισθό όλων των κύριων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Εάν γίνει αυτό, η σύνταξη θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι με τον τρόπο που προτείνει η κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, διαχωρίζει τους συνταξιούχους σε παλιούς και νέους και αποσυνδέει εντέλει τους μισθούς των εν ενεργεία από τις συντάξεις.
  • Τέλος, αλλάζει το συντελεστή για τον υπολογισμό της μειωμένης σύνταξης, από το 50 στο 35, όπως ήταν παλαιότερα. Μια ρύθμιση που ακυρώνεται ουσιαστικά από τη γενικότερη αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ύψους της σύνταξης.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αλλάζουν δραστικά το «τοπίο» και επιδεινώνουν καθοριστικά τη θέση των δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα επηρεάζουν τα υπόλοιπα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, για πρόσληψη στο δημόσιο μετά το 1982 και συνταξιοδότηση από το 2008 και μετά:

  • Συνταξιοδότηση στα 37 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Εδώ η κυβέρνηση, αντί να ανατρέψει τις αρνητικές διατάξεις του νόμου Σιούφα, έρχεται να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να περιπαίξει το γενικότερο αίτημα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι πολλές Ομοσπονδίες του Δημοσίου ζητούν σήμερα συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.
  • Συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια με όριο ηλικίας τα 58 για άνδρες και γυναίκες. Τώρα για τους άνδρες ισχύουν τα 60 χρόνια. Αν και εμφανίζεται να μειώνει το όριο κατά δυο χρόνια για τους άνδρες, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης εξαναγκάζει τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες να μην κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και να παραμείνουν στην εργασία για να αυξηθεί η σύνταξή τους!
  • Συνταξιοδότηση με 15 χρόνια υπηρεσίας για τους άνδρες στα 65 και τις γυναίκες στα 60. Το ύψος της σύνταξης και στις δυο περιπτώσεις είναι αμελητέο και απαγορευτικό για τη συνταξιοδότηση με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού. Με το νέο τρόπο υπολογισμού, μόνο η λέξη εξαθλίωση μπορεί να χαρακτηρίσει τη σύνταξη που θα λάβει ο εργαζόμενος.

Για τους προσληφθέντες από το 1993 και μετά ισχύουν βεβαίως τα γενικότερα αντιασφαλιστικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ