Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΚΝΕ

Με μια μεγάλη εκδήλωση και με πλούσιο πρόγραμμα, με τίτλο εμπνευσμένο από το σύνθημα του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, «100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ - Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως», τιμήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΟΚΝΕ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το πρώτο στο οποίο στεγάστηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1926, όπου έδρασαν μέλη της ΟΚΝΕ τις δεκαετίες του '20 και του '30 και αναπτύχθηκαν μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις με πρωτεργάτες τους ΟΚΝίτες.

Στην κατάμεστη από εκατοντάδες νέους και νέες αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Φιλοσοφικής, ακούγονταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνθήματα από μέλη και φίλους της ΚΝΕ όπως «Στα χνάρια της ΟΚΝΕ βαδίζει και η ΚΝΕ, γράφουμε Ιστορία με το ΚΚΕ!», «Στο σύστημα της σήψης κανείς συμβιβασμός, η σπίθα μας θα κάνει τα σκοτάδια φως» και «Παλεύουμε στο σήμερα, τιμώντας και το χτες, ζήτω η ΟΚΝΕ και οι νέοι κομμουνιστές».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απόδοση τιμής, με τους συμμετέχοντες να κρατούν ενός λεπτού σιγή για τους συντρόφους που ξεκίνησαν ως μέλη της ΟΚΝΕ και μέχρι το τέλος της ζωής τους πορεύτηκαν με το ΚΚΕ και για όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά του αγώνα, για την οικοδόμηση της κοινωνίας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για την ίδρυση και τη δράση της ΟΚΝΕ, από τα πρώτα της βήματα. Επίσης, αναδείχθηκαν πτυχές της δράσης της ΟΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους, στους φοιτητές, στους μαθητές και τους φαντάρους αλλά και μελών της, όπως της Ηλέκτρας Αποστόλου, του Γραμματέα της ΟΚΝΕ, Χρήστου Μαλτέζου, καθώς και τα συνταρακτικά τελευταία λόγια του Σιντό Καλί, μέλους της ΟΚΝΕ από την Τούμπα, εξόριστου στον Αη Στράτη.

Στον χώρο λειτουργούσαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση με φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα για τη δράση της ΟΚΝΕ, που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Την έκθεση επισκέφτηκαν με ενδιαφέρον δεκάδες νέοι και νέες, που συμμετείχαν στις οργανωμένες ξεναγήσεις πριν από την έναρξη της εκδήλωσης αλλά και μετά τη λήξη της.

Νωρίτερα το μεσημέρι, η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ τοποθέτησε πλακέτα στην οδό 28ης Οκτωβρίου (πρώην Ιταλίας), όπου και ιδρύθηκε η ΟΚΝΕ, στην οποία αναγράφεται: «Στην οδό Ιταλίας, νυν 28ης Οκτωβρίου, έγινε το ιδρυτικό Συνέδριο της ηρωικής ΟΚΝΕ». Λίγα λόγια κατά την παρουσίαση της πλακέτας είπε για την ίδρυση και τη δράση της ΟΚΝΕ ο Γιάννης Βασιλειάδης, Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος ευχαρίστησε τον φίλο του Κόμματος Αλέξανδρο Σολομωνίδη για τη δωρεά της πλακέτας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ