Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο εμπαιγμός από τη δημοτική αρχή συνεχίζεται

Να αναστείλει τις κινητοποιήσεις στον Τομέα Καθαριότητας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την αγωγή που υπέβαλε η διοίκηση του δήμου για να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές. Η αγωγή συζητήθηκε και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναμενόταν αργά χτες το βράδυ.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από Γενική Συνέλευση, υιοθετώντας το πλαίσιο της ΔΑΣ, αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα τους με αποχή από την υπερωριακή εργασία για όλες τις Κυριακές μέχρι και την Κυριακή 15 Γενάρη, ενώ προχώρησαν και σε κινητοποιήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, απαιτώντας να τους δοθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, προσλήψεις προσωπικού, άμεση πληρωμή δεδουλευμένων εξαιρέσιμων και νυχτερινών, τήρηση όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Και ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον εμπαιγμό της διοίκησης του δήμου και του δημάρχου, Κ. Ζέρβα, που αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και προσφεύγει εναντίον του αγώνα τους με πρόσχημα «την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος», η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου τής έκανε αβάντα, προχωρώντας σε αναστολή των κινητοποιήσεων.

Τον εμπαιγμό της διοίκησης αποκαλύπτει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, αναφερόμενη στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση μεταξύ δημάρχου και σωματείου. Οπως αναφέρει, «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε αποζημίωση για τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών μόνο για 2 χρόνια (όταν τους οφείλονται από το 2017), αναφέροντας το ποσό των 250 ευρώ. Και αυτά με προϋποθέσεις, εάν και όταν γίνει η αποτίμηση σε χρήμα, αν το δεχτούν οι οικονομικές υπηρεσίες κ.ά. Για την εργασία την Κυριακή, μας ζήτησε να πουλήσουμε τη μέρα ξεκούρασής μας για 20 - 25 ευρώ, αφού πρότεινε η Κυριακή να αμείβεται υπερωριακά, χωρίς ρεπό. Στο αίτημα για προσλήψεις προσωπικού, ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός ότι προσλήψεις δεν πρόκειται να γίνουν!».

Επίσης, για τις ιδιωτικοποιήσεις, προσπάθησε να πείσει ότι είναι «υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών», τη στιγμή που το 99% των εργασιών των τεχνικών υπηρεσιών είναι σε ιδιωτικές εταιρείες και οι ιδιωτικοποιήσεις εντείνονται και στην υπηρεσία καθαριότητας (διαχείριση ογκωδών, ανακύκλωση, ξανά στο μηχανουργείο κ.ά.).

Οχι στη φίμωση της φωνής των εργαζομένων

Τη δημοτική αρχή, για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης. Τονίζει ότι η πραγματική ουσία της δικαστικής προσφυγής ήταν «να φιμωθεί και στο μέλλον η φωνή των εργαζομένων για τα ίδια δίκαια και προβλεπόμενα από τον νόμο αιτήματα, να σταματήσει κάθε διεκδίκησή τους, να απαλλαγεί ο δήμος από τις υποχρεώσεις του στους εργαζόμενους». «Ο,τι ακριβώς ζητούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (ντόπιοι ή ξένοι) που ετοιμάζονται να επενδύσουν στην ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης - καθαριότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ