Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική σε Περιφέρειες και δήμους

Παρέμβαση εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ετήσιο συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο

Μέτρα βελτίωσης και προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του εισοδήματος του λαού διεκδίκησαν οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τις τοποθετήσεις τους στο ετήσιο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Ρόδο.

Ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος τους ΔΣ της ΕΝΠΕ, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, στην παρέμβασή του (μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω ασθένειας) ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στο πλαίσιο των γενικότερων αντιλαϊκών στοχεύσεων της αστικής τάξης, διατηρείται και από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες, ο πυρήνας των αντιλαϊκών νόμων που διέπουν τη λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης ("Καποδίστριας", "Καλλικράτης", "Κλεισθένης") και προστέθηκαν από τη ΝΔ νέες αντιδραστικές αλλαγές: Με τον ν. 4623/19 για την "κυβερνησιμότητα" Περιφερειών και δήμων, ενώ με τον ν. 4804/21 επανέφερε ένα ληστρικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη, αφού με 43%+1 θα εκλέγεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών, ενώ για ένα σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με τέτοιο ποσοστό.

Με βάση αυτό το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο, τους προϋπολογισμούς και τη διαχείριση μέρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, Περιφέρειες και δήμοι - που αποτελούν τμήματα του αστικού κράτους - εξελίσσονται σε όλο και πιο αποτελεσματικά στηρίγματα του κεφαλαίου σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, υπέρ της πλειοψηφίας του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό, και έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης, αγωνιζόμαστε σήμερα για:

  • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης ("Καποδίστριας", "Καλλικράτης", "Κλεισθένης", μνημονιακοί νόμοι, το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ο ν. 4623/19, ο ληστρικός εκλογικός ν. 4804/21). Στηρίζουμε την απλή ανόθευτη αναλογική στην εκλογή όλων των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών οργάνων, χωρίς δεύτερο γύρο και πλαφόν. Να μη μεταφέρονται αρμοδιότητες σε Περιφέρειες και δήμους οι οποίες πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της Υγείας - Πρόνοιας και της Παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους. Κατάργηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των νόμων που καθιστούν Περιφέρειες και δήμους πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
  • Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με επιστροφή όλων των κλεμμένων. Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους δήμους και όλα τα οφειλόμενα σε αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης Περιφερειών και δήμων, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ.
  • Πρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και ορεινές περιοχές.
  • Πλήρη αποζημίωση, από την κυβέρνηση και τις Περιφέρειες, όσων υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, επαγγελματική στέγη, γεωργοκτηνοτροφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις, από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς. Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση, με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετό, ανέμους, βιομηχανικά ατυχήματα.
  • Εργα ύδρευσης - αποχέτευσης, άρδευσης, επαρχιακού και αγροτικού δικτύου, χωρίς ΣΔΙΤ και εργολάβους.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών στις Περιφέρειες με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης. Εξασφάλιση του αναγκαίου σύγχρονου εξοπλισμού (μηχανήματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά μέσα) ώστε να εκτελούν ευρύ φάσμα έργων, χωρίς εργολάβους κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ