Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Συντριπτικό πλήγμα σε πολλά δικαιώματα

Την επιβολή σοβαρών ποινών (μέχρι και 10ετούς κάθειρξης) σε όσους διαδίδουν απόψεις διαφορετικές από τη λεγόμενη «Πανκασίλα» (η επίσημη κρατική ιδεολογία της χώρας) προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας που ενέκρινε η Βουλή της Ινδονησίας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε 3 χρόνια, αφού λάβει και την έγκριση του Προέδρου της χώρας.

Διάφοροι φορείς και ακαδημαϊκοί εξέφρασαν διαφωνίες, αναφέροντας ότι ουσιαστικά απαγορεύονται ο μαρξισμός και ιδεολογίες που εναντιώνονται στην επικρατούσα τάξη, στοχοποιούνται μέχρι και φοιτητές τμημάτων Κοινωνιολογίας, Πολιτικών Επιστημών κ.ά. Μεταξύ άλλων προβλέπονται ποινές για όσους καλούν / οργανώνουν διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και άδεια των αρχών, με ποινές μέχρι και 15ετούς κάθειρξης για πρόκληση «κοινωνικής αναταραχής» κ.λπ.

Ενδεικτικό της περαιτέρω αντιδραστικοποίησης που επιχειρείται είναι το ότι ο νέος κώδικας απαγορεύει τις σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου ή πριν από τον γάμο, με πολλούς να σημειώνουν ότι έτσι, εκτός όλων των άλλων, θα μπορούν να φυγαδεύονται οι θύτες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.

Σημειώνουμε ότι η Ινδονησία είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου και πολλοί την παρουσιάζουν ως πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία και ευρύτερα την περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ