Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Η μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Ανακοίνωση της ΔΑΣ με αφορμή την υπογραφή ΣΣΕ από την Ομοσπονδία για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία

RIZOSPASTIS

Αυξήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν «ισοφαρίζουν» τις μεγάλες απώλειες στο εργατικό εισόδημα, ενώ έρχονται στον απόηχο μιας τουριστικής σεζόν που σήμανε την «ολική επαναφορά» της κερδοφορίας των ξενοδόχων, προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.

Μια Σύμβαση που έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους οργάνωσαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα του «τουριστικού θαύματος», διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου, επιχειρησιακές και τοπικές κλαδικές Συμβάσεις που να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, η Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν χτες η Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) έχει διετή διάρκεια (1/1/2023 έως 31/12/2024) και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών κατά 5,5% για το 2023 και κατά 5% για το 2024. Τόσο οι εργοδότες όσο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας παρουσιάζουν αυτές τις αυξήσεις ως «αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών από την εποχή των μνημονίων», ως «κάλυψη του τρέχοντος πληθωρισμού», ακόμα και ως «δίκαιο μέρισμα από την τουριστική ανάπτυξη». Ωστόσο, είναι οι ίδιοι που το 2012 πετσόκοψαν τους μισθούς των εργαζομένων κατά 15%, ενώ από τότε μέχρι σήμερα υπογράφουν Συμβάσεις με αυξήσεις - ψίχουλα της τάξης του 1% και 1,5%, παρά το γεγονός ότι ο εισερχόμενος τουρισμός έχει πολλαπλασιαστεί.

Η Σύμβαση επεκτείνει επίσης τη δυνατότητα των ξενοδόχων να μη χορηγούν τα εβδομαδιαία ρεπό και να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς μέρα ξεκούρασης στα εποχικά ξενοδοχεία από τις 15 Μάη μέχρι τις 15 Οκτώβρη (από 1 Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη που ίσχυε). Με βάση τη νέα ρύθμιση, η εργοδοσία έχει τα χέρια της λυμένα ώστε να αξιώνει πέντε μήνες ασταμάτητης δουλειάς.

Το 2023 θα είναι χρονιά σκληρών αγώνων για μισθούς και δικαιώματα

«Η υπογραφή της ΣΣΕ έρχεται μετά από τους πολύμηνους αγώνες του 2022, χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων», σημειώνει η ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Οπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, με τις κινητοποιήσεις «οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αποκαλύψαμε την τεράστια αντίθεση που βιώνουμε εδώ και δεκαετίες: Από τη μια τον παραγόμενο πλούτο να πολλαπλασιάζεται χρόνο με τον χρόνο γεμίζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρηματικών ομίλων κι από την άλλη οι εργαζόμενοι συνολικά να μην μπορούμε να κάνουμε διακοπές και αναψυχή. Οσοι δουλεύουμε στον κλάδο να βλέπουμε το εισόδημά μας να μειώνεται κάθε σεζόν και περισσότερο. Αναδείξαμε την ανάγκη όχι μόνο να αυξηθούν οι μισθοί αλλά και να επανέλθουν τα δικαιώματα που παρέδωσαν στους ξενοδόχους όλες οι ηγεσίες της Ομοσπονδίας τα τελευταία 10 χρόνια».

Στην κατεύθυνση αυτή, δεκάδες απεργίες, στάσεις εργασίας, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές από τα σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κοινή δράση και κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων. «Είναι σίγουρο ότι αν αυτός ο αγώνας είχε γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τους εργαζόμενους», τονίζει η ΔΑΣ και σχολιάζει πως οι διοικήσεις σωματείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σωματείο στη Ρόδο, υπονόμευσαν τους αγώνες «με την υπογραφή απαράδεκτων Συμβάσεων που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και καταργούν το 8ωρο», ενώ η ίδια η διοίκηση της Ομοσπονδίας, «μέσα στη σεζόν, δεν οργάνωσε και δεν στήριξε επί της ουσίας ούτε μία κινητοποίηση των εργαζομένων και των σωματείων τους σε Αθήνα, Κέρκυρα, σε μία σειρά από μεγάλα ξενοδοχεία».

«Η Συλλογική Σύμβαση στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όχι μόνο δεν κλείνει μια περίοδο δράσης των σωματείων για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά αντίθετα απαιτεί από όλους μας να συνεχίσουμε τους αγώνες με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ.

Οπως επισημαίνει, η αύξηση που προβλέπει η Σύμβαση «είναι κάτω από τα επίπεδα που θα ανακούφιζαν έστω και προσωρινά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους», οι οποίοι μετρούν απώλειες από την πανδημία που ξεπερνούν τους 12 μισθούς, αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. «Τα ενενήντα ευρώ παραπάνω που θα πάρουμε σε έναν χρόνο θα έχουν εξανεμιστεί από σήμερα», σχολιάζει. Παράλληλα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι διατηρούνται «όλοι οι όροι που δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και παραχωρήθηκαν από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τα προηγούμενα χρόνια», όπως τα διακεκομμένα ρεπό, η εξαήμερη και εφταήμερη δουλειά, η δυνατότητα των ξενοδόχων να επιβάλλουν μια απλήρωτη ώρα παραπάνω δουλειάς κάθε μέρα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν όλα τα σωματεία του κλάδου να σημάνουν αγωνιστικό συναγερμό σε όλη τη χώρα. «Από τον φετινό χειμώνα μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η Συλλογική Σύμβαση όχι μόνο δεν έκλεισε το ζήτημα, αλλά το ανοίγει ακόμη περισσότερο. Το 2023 πρέπει να είναι - και θα είναι - χρονιά σκληρών αγώνων για τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Να δώσουμε όλοι τη μάχη μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακών και τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή, για την εφαρμογή της, αλλά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων που έχουν παραδώσει μέχρι σήμερα στους ξενοδόχους οι "ηγεσίες" της Ομοσπονδίας. Είναι πια καθαρό ότι οι μόνοι σωτήρες μας είναι η δική μας θέληση, ενότητα και αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τη ζωή μας», καταλήγει η ΔΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ