Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σχέδιο «αξιοποίησης» και «ανάπτυξης» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Με μια φιέστα προεκλογικού τύπου του υφυπουργείου Αθλητισμού στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε πρόσφατα (12/12) από την κυβέρνηση η υλοποίηση του σχεδίου «αξιοποίησης και ανάπτυξης των Ολυμπιακών Ακινήτων».

Βάσει των όσων εξαγγέλθηκαν, μια σειρά αθλητικά κέντρα που κατασκευάστηκαν με χρήμα και αίμα, κυριολεκτικά, του ελληνικού λαού, αντί να αποδοθούν στον ίδιο, για ελεύθερη πρόσβαση σε αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή, παραχωρούνται σταδιακά στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ανοίγοντας νέα πεδία για την κερδοφορία τους και ταυτόχρονα αποκλείοντας αθλούμενους και σωματεία, αλλά και βάζοντας εμπόδια στην ανάγκη για άθληση των εργαζομένων, της νεολαίας, γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων.

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση εστίασε στη «συνεργασία» κράτους και ιδιωτικού τομέα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και να συνεργαστούμε - χωρίς ταμπού και χωρίς προκαταλήψεις - με τον ιδιωτικό τομέα». Αποσιωπώντας βέβαια τι θα ζητήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση και πώς θα εμπλακούν περαιτέρω στη λειτουργία και διάθεση του συμπλέγματος... Ως πρόσχημα για την υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδίων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις η κυβέρνηση προέταξε την ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τους. Παραδέχεται έτσι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια τα πάντα είχαν αφεθεί στην μοίρα τους και επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες που έχει για την κατάσταση αυτή, όπως έχουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτήν την πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης, όμως, λίγους μήνες πριν την ανέδειξαν εκκωφαντικά σε δηλώσεις τους Ελληνες αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν στις καλοκαιρινές διεθνείς διοργανώσεις. Οι περισσότεροι απ' αυτούς υπογράμμισαν τα σοβαρά προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν προκειμένου να φτάσουν στην επιτυχία, με κυριότερη αιτία την έλλειψη ουσιαστικής κρατικής στήριξης: Πενιχρή χρηματοδότηση, που υποχρεώνει σωματεία και αθλητές να βαδίζουν εκτός των ορίων τους, παρατημένες στη μοίρα τους αθλητικές εγκαταστάσεις, προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή και απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου λειτουργίας του αθλητισμού από το κράτος.

Ολα αυτά είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν διαχρονικά και στον αθλητισμό όλες οι κυβερνήσεις, που όχι μόνο δεν στηρίζουν τον αθλητισμό ως λαϊκή ανάγκη αλλά συμβάλλουν στην εμπορευματοποίησή του, δίνοντας έδαφος σε επιχειρηματικούς ομίλους για την κερδοφορία τους.

Στον «αέρα» ο στίβος, προβλήματα και για άλλα αθλήματα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγίου Κοσμά, όπου «ξεσπιτώνονται» οι Εθνικές ομάδες και αθλητές μιας σειράς Ολυμπιακών αθλημάτων. Οι νέοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί διατηρούν θολό το τοπίο για το μέλλον των αθλητικών εγκαταστάσεων, των αθλητών και των Εθνικών ομάδων που κάνουν χρήση τους, παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού ότι «ο Αγιος Κοσμάς δεν κλείνει».

Με βάση τα νέα δεδομένα, μέχρι τον Μάρτη 2023 θα υπάρξει μεταφορά του εξοπλισμού του Αγίου Κοσμά, καθώς και των αθλημάτων του στίβου, της γυμναστικής και του βόλεϊ, στο κλειστό της Παιανίας. Ωστόσο, τα έργα που απαιτούνται προκειμένου το τελευταίο να καταστεί λειτουργικό δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο κλειστού στίβου δεν θα μπορούν να διεξαχθούν αγώνες μέχρι τα μέσα του 2024, ενώ ήδη υπάρχει πρόβλημα με τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος κλειστού στίβου για το 2023. Την ίδια ώρα ρευστή είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τον ανοιχτό στίβο, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των σχεδίων κατασκευής εγκαταστάσεων ανοιχτού στίβου και γηπέδου ρίψεων, στο πλαίσιο των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός του πάρκου του Ελληνικού.

Για το θέμα των ξενώνων που φιλοξενούν τους αθλητές στον Αγιο Κοσμά, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι η «Lamda Development» θα αναλάβει το κόστος διαμονής των αθλητών σε άλλους χώρους έως ότου κατασκευαστούν νέοι ξενώνες στο πάρκο του Ελληνικού και στον αναβαθμισμένο χώρο του ΟΑΚΑ. Βέβαια, στους νέους χώρους τη διαμονή των αθλητών θα κληθούν μελλοντικά να πληρώσουν στην κατασκευάστρια εταιρεία οι αθλητικές ομοσπονδίες, αφού θα βρίσκονται υπό καθεστώς τιμολόγησης.

Οσον αφορά τη γυμναστική, παραμένει η αβεβαιότητα για τον ακριβή χώρο και χρόνο μετεγκατάστασής της στο κλειστό της Παιανίας. Για τα δυναμικά αθλήματα της πάλης, του τζούντο και της πυγμαχίας, ως «λύση» προβλέπεται η μετεγκατάστασή τους στο νέο κλειστό του Ολυμπιακού Χωριού που αναμένεται να δημιουργηθεί. «Λύση» που πάντως δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο και χρόνο μετάβασης των αθλητών σε ένα σημείο όπου η πρόσβαση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι εύκολη.

Σε μια άλλη περίπτωση, αυτή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του τένις, αν και ήδη έχουν παραχωρηθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα για 35 χρόνια, το κράτος θα είναι αυτό που θα αναλάβει την αναβάθμισή τους (βάσει των σχετικών συμφωνιών), με το masterplan να αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διεκδίκηση διεθνούς τουρνουά ATP εντός τριετίας.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης του κλειστού του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, με την τελευταία μάλιστα να πιέζει πρόσφατα για την καθυστέρηση στις εξελίξεις στο θέμα. Τα αθλήματα που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου κλειστού, όπως η ξιφασκία και το χάντμπολ, κινδυνεύουν με «ξεσπίτωμα», ενώ η κυβερνητική «λύση» για τη δημιουργία νέου κλειστού στον χώρο του ΟΑΚΑ, για τη στέγαση των δύο αυτών αθλημάτων και τις ανάγκες του cheerleading, γεννά μια σειρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με χωροταξικά ζητήματα.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ