Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ
Στην Πειραιώς με... έκπτωση!

Οι διοικήσεις της ΕΤΒΑ και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ υπέγραψαν τα συμβόλαια παράδοσης

Με συνοπτικές διαδικασίες - και πριν καν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας για την υπόθεση κομπίνας στην ΕΤΒΑ - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε χτες την τελική υπογραφή για το ξεπούλημα της πρώην κρατικής ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς του Ομίλου Σάλλα. Με μια μεθόδευση που προκαλεί εντύπωση οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ανακοίνωσαν (και για λογαριασμό του Δημοσίου) ότι η κομπίνα στην ΕΤΒΑ Finance ανέρχεται σε 11,4 δισ. δραχμές. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 50% από το ελληνικό Δημόσιο και κατά 50% από την ΕΤΒΑ και βέβαια θα αφαιρεθεί από το τίμημα που θα πληρώσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Μετά και το «κλείσιμο» της υπόθεσης αυτής (χτες υπογράφτηκαν τα οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών και τον υφυπουργό Οικονομίας Γ. Φλωρίδη για λογαριασμό του δημόσιου), η κυβέρνηση βάζει τώρα πλώρη για το οριστικό ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική HDW.

Από τις ανακοινώσεις των διοικήσεων των δυο τραπεζών προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Η ΕΤΒΑ μεταβιβάζεται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που πρόβλεπε η αρχική συμφωνία. Αν το ξεπούλημα των Ναυπηγείων δεν ολοκληρωθεί μέσα σε ένα εξάμηνο, τότε το Δημόσιο θα αναλάβει τη μεταβίβασή τους σε είτε σε άλλον ιδιώτη είτε σε εταιρία του Δημοσίου, με το πενιχρό τίμημα του 1,5 δισ. δρχ. που προσδιορίζεται με βάση τη «λογιστική αξία». Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης σε χτεσινή ομιλία έλεγε πως «η μόνη εκκρεμότητα είναι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συγχωνεύσεων, που αναμένεται να δοθεί απρόσκοπτα», προσθέτοντας πως η μεταβίβαση της ΕΤΒΑ «επιταχύνει και τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων».
  • To ελληνικό Δημόσιο θα καταθέσει σε ειδικό λογαριασμό 5,7 δισ. δρχ. (τα μισά δηλαδή από το ύψος της κομπίνας) και αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί από την ΕΤΒΑ. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των δυο τραπεζών ένα μέρος της απάτης θα καλυφθεί από τα πρόσωπα που έστησαν την κομπίνα.

Ετσι τα 173,8 δισ. δρχ. για το 57,8% των μετοχών της ΕΤΒΑ απέχουν από την πραγματικότητα. Από το ποσό αυτό 125 δισ. δρχ. θα καταβληθεί σε μετρητά και τα υπόλοιπα (48,8 δισ.) σε δυο εξάμηνες δόσεις. Στο ελληνικό Δημόσιο απομένει πλέον μόνο το 7,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΒΑ, ενώ το 10,5% κατέχει ο Ομιλος της Αγροτικής Τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ