Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ανάγκη για ενίσχυση της ετοιμότητας και άμεσα μέτρα πρόληψης

Την περιοχή επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στα Ψαχνά
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στα Ψαχνά
Τα Ψαχνά Εύβοιας, που βρίσκονται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας, και η Χριστίνα Αβραμίδου, δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περπάτησε στους δρόμους των Ψαχνών και συνομίλησε με τους κατοίκους, που βίωσαν τον τρόμο της σεισμικής δόνησης των 4,9 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τετάρτης και παραμένουν σε αγωνία για το ενδεχόμενο μετασεισμού.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε από κοντά την επικινδυνότητα παλαιών κτισμάτων και την ανάγκη για άμεσες προληπτικές παρεμβάσεις, ενώ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, καθώς και με τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών που βρέθηκαν στην περιοχή για τον έλεγχο κτιρίων.

Οπως ανέφεραν ο δήμαρχος και μηχανικοί, η έκταση των ζημιών είναι μικρή και αφορά πτώσεις και ρωγμές σε επιχρίσματα, καθώς και σπάσιμο τζαμιών. Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται στα χωριά Πισσώνα και Αγία Τριάδα, που ήταν και το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, όπου με τον πρώτο έλεγχο δύο σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» σε Ψαχνά και Νέα Αρτάκη. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες μικρές ζημιές υπήρξαν στη Χαλκίδα και στις γύρω περιοχές.

Από την πλευρά του δημάρχου έγινε γνωστό ότι κλιμάκιο μηχανικών πραγματοποιούσε έλεγχο σε σχολικές μονάδες του δήμου και ότι με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν φαίνεται κάποιο πρόβλημα.

Ο Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας με κατοίκους της περιοχής, τον δήμαρχο και τους μηχανικούς, σημείωσε αρχικά την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν η ετοιμότητα και η επιχειρησιακή επάρκεια των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και της Περιφέρειας, όπως και η Πολιτική Προστασία σε ολόκληρη την Εύβοια. Οπως είπε, ο τελευταίος σεισμός στα Ψαχνά έρχεται να προστεθεί στη συνεχή σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, αλλά και στις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές που έχουν πλήξει το νησί.

Τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, με προτεραιότητα τις σχολικές μονάδες στα Ψαχνά, στα γύρω χωριά και στην πόλη της Χαλκίδας, ενώ πρόσθεσε ότι με ευθύνη του κράτους θα πρέπει να εκτιμηθούν και να αποζημιωθούν οι όποιες καταστροφές, ανεξάρτητα από την έκτασή τους.

Εξέφρασε τέλος την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στον λαό της περιοχής, τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής πρόληψης και θωράκισης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που παλεύει για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του «κόστους - οφέλους» από την κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ