Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το αιθυλένιο... των θεών

Ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς
Ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς
Την ύπαρξη παραισθησιογόνου αερίου, στο Μαντείο των Δελφών, το οποίο προκαλούσε τα «οράματα» των ιερειών του Απόλλωνα επιβεβαιώνουν Αμερικανοί επιστήμονες, όπως προκύπτει από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό ένθετο της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σύμφωνα με το άρθρο, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ιέρειες του Μαντείου είχαν οράματα από τις εισπνοές αναθυμιάσεων αιθυλενίου. Οι έρευνες διενεργήθηκαν από τον Γιέλε Ζαϊλίνγκα ντε Μπουρ, καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουέσλιν, τον Τζον Χέιλ, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, τον Τζέφρι Τσάντον, γεωχημικό στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και τον Χένρι Σπίλερ, τοξικολόγο.

Από το έδαφος των Δελφών διέρχονται δύο κρυφά ρήγματα που συναντώνται ακριβώς στο χώρο του μαντείου, απελευθερώνοντας αιθυλένιο, ένα πετροχημικό αέριο με γλυκιά οσμή, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως αναισθητικό και σε μικρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ευφορίας. Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα με τους «Τάιμς», καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Ευρωπαίων αρχαιολόγων του 19ου και του 20ού αιώνα, οι οποίοι αμφισβητούσαν τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων για αναθυμιάσεις στο μαντείο.

Τα ρήγματα ανακαλύφθηκαν από τον Δρ Ντε Μπουρ το 1981, όταν είχε πάει στους Δελφούς για να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να εκτιμήσει τη σταθερότητα της περιοχής... προκειμένου να κατασκευαστούν πυρηνικοί αντιδραστήρες! Ο Δρ Χέιλ ερευνά και άλλους αρχαίους ελληνικούς ναούς, αφού πιστεύει ότι έχουν σκόπιμα κατασκευαστεί σε γεωλογικά ενεργείς περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ