Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινδυνεύουν τα Μακρά Τείχη

Ενα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο των σωστικών ανασκαφών για τις ανάγκες κατασκευής των λεγόμενων ολυμπιακών έργων κινδυνεύει να καταστραφεί στο όνομα της «μεγάλης ιδέας» του 2004.

Πρόκειται για το τμήμα των περίφημων Μακρών Τειχών που αποκαλύφθηκε στο ύψος του Μοσχάτου, στο πλαίσιο των ανασκαφών για το έργο της κάλυψης του Κηφισού ποταμού και της δημιουργίας γεφυρών που θα καταλήγουν στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τμήμα του νότιου σκέλους του τείχους μήκους 8 μ. και πλάτους 5 μ. σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, αλλά με την «ατυχία» να βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου προβλέπεται να στηθεί ο πάσσαλος στήριξης της γέφυρας, βάρους 700 τόνων. Το τείχος διασχίζει κάθετα τον Κηφισό, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρεθεί και από την άλλη όχθη του, άρα θα υπάρξουν πάλι προβλήματα με τη θεμελίωση της γέφυρας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα, επαναλήφθηκε το γνωστό σκηνικό με τους μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ να επιμένουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση και να προτάσσουν συνεχώς το «επιχείρημα» της «καθυστέρησης του έργου» και το ΚΑΣ να βρίσκεται σχεδόν προ τετελεσμένων γεγονότων, αναζητώντας λύσεις.

Η ευθύνη βέβαια βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση, αφού η Αρχαιολογική Υπηρεσία ενημέρωσε εγκαίρως για την ύπαρξη και την πορεία των Μακρών Τειχών, άρα θα μπορούσε και θα έπρεπε να υπάρχει εναλλακτική μελέτη κατασκευής του έργου στην περίπτωση που η ανασκαφή αποκάλυπτε πως το μνημείο ήταν σε καλή κατάσταση, όπως εξάλλου βρέθηκε. Κάτι που όμως δεν έγινε, γεγονός που καθιστά υπεύθυνα τα δύο υπουργεία και την κυβέρνηση εν γένει, αφού είναι φανερό πως έχει επιλέξει να μην υπολογίζει τίποτα μπροστά στο «δέος» που τις προκαλούν οι «παρατηρήσεις» της ΔΟΕ.

Μάλιστα, πέρσι, καταστράφηκε τμήμα του βόρειου σκέλους του τείχους στο ίδιο έργο, στο ύψος της οδού Πειραιώς, για να περάσει αγωγός που καταλήγει στον Κηφισό. Ανάλογος αγωγός προβλέπεται να κατασκευαστεί και στο Μοσχάτο, αλλά ευτυχώς αυτή τη φορά έγινε τροποποίηση για να διασωθεί το τείχος. Το οποίο κινδυνεύει τώρα από τον πάσσαλο της γέφυρας. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι το τείχος ήταν διπλό, με τα δύο παράλληλα σκέλη του να απέχουν περίπου 180 μ. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το τείχος συνεχιζόταν στην αντίπερα όχθη του Κηφισού με γέφυρα, ενδείξεις της οποίας βρέθηκαν στο βόρειο σκέλος του.

Τελικά το ΚΑΣ αποφάσισε να αναβάλει το θέμα και να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη ειδικών και των δύο υπουργείων για να βρεθεί μια λύση. Αυτό που παραμένει όμως είναι ο πραγματικός κίνδυνος που διατρέχουν οι αρχαιότητες είτε από τα «μεγάλα» είτε από τα «ολυμπιακά» έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ