Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Επεκτείνεται το «τείχος» κατά των ξεριζωμένων

Τη διακήρυξη για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο υπέγραψαν χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Π. Θεοδωρικάκος, και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ε. Οικονόμου. Πρόκειται για την κατασκευή των πρώτων 35 από τα 140 χιλιόμετρα μεταλλικού «τείχους» στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμότειχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Ο φράχτης είναι ένα από τα μέτρα που στρέφονται κατά των ξεριζωμένων, προσφύγων και μεταναστών, που εργαλειοποιούνται τόσο από την ΕΕ όσο και από την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016 και τις ελληνικές κυβερνήσεις (πριν του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ), που στήνουν hot spots διαλογής και ανοιγοκλείνουν την κάνουλα των ροών ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου, από την πολιτική της καταστολής της ΕΕ και του εγκλωβισμού στις πρώτες χώρες υποδοχής (βλ. Κανονισμός Δουβλίνου). Τα τείχη δεν μειώνουν τις ροές των κατατρεγμένων, καθώς παραμένουν οι αιτίες του ξεριζωμού, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι και η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Συνήθως, οι ξεριζωμένοι οδηγούνται σε άλλους πιο επικίνδυνους δρόμους προς τη χώρα προορισμού τους.

Σήμερα, Ελλάδα και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της συμφωνίας. Πάντως, η μεν Τουρκία έλαβε βοήθεια 3,5 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες, η δε Ελλάδα λαμβάνει κονδύλια για τη διαχείριση του εγκλωβισμού, τα hot spots και τις υπερδομές - φυλακές κ.λπ. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα τελευταία 20 χρόνια τη ζωή τους με πνιγμό στον Εβρο και το Αιγαίο ή στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη χερσαία διαδρομή συχνά είναι και τα τροχαία δυστυχήματα και οι θάνατοι σε οχήματα διακινητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ