Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες

Το πανό με την κραυγή οργής των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας

Eurokinissi

Το πανό με την κραυγή οργής των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας
Με μαύρες σημαίες στα κάγκελα του Εφετείου συνεχίστηκε χτες, μετά τις διακοπές λόγω γιορτών, η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 με 104 νεκρούς. Στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έγιναν νέες συγκλονιστικές καταθέσεις συγγενών θυμάτων, οι οποίες καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση από τον κρατικό μηχανισμό. Ο πυροσβέστης Ανδρέας Δημητρίου, που έχασε στη φωτιά το μόλις έξι μηνών μωρό του και λίγες μέρες αργότερα και την γυναίκα του, μαζί με συγγενείς του έφτασαν στο δικαστήριο κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο ότι εκείνη την ημέρα ειδοποιήθηκε να πάει στη φωτιά στην Κινέττα. Από εκεί έμαθε ότι ξέσπασε φωτιά στην Ανατολική Αττική. Από τηλέφωνα με κατοίκους της περιοχής «κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά», είπε. Οπως ανέφερε ο πυροσβέστης, γύρω στις 7 το απόγευμα δέχτηκε κλήση από την υπηρεσία του να πάει με το προσωπικό του αυτοκίνητο στην περιοχή, γιατί δεν υπήρχε υπηρεσιακό, για να βοηθήσει τον κόσμο να φύγει από τα σπίτια του. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω με την Μαργαρίτα (σ.σ. την σύζυγό του). Βρισκόταν σε πανικό. Πίστευα ότι είχαν βρει ασφαλές καταφύγιο στην παραλία με το παιδί. Δέχομαι κλήση από τον πεθερό μου να είμαι προετοιμασμένος ότι "τα πράγματα δεν είναι καλά"». Εφτασα και είδα το μικρό με έναν άγνωστο, που προσπαθούσε να δώσει πρώτες βοήθειες. Η σύζυγός μου βρισκόταν καθισμένη στην παραλία. Ηταν με τα μάτια κλειστά. Εκείνη τη στιγμή την πήρα αγκαλιά. Εντόπισα ένα πυροσβεστικό όχημα και τους είπα να πάρουν το μικρό μαζί με τον κύριο που έκανε προσπάθειες ανάνηψης». Συντετριμμένος περιέγραψε πώς διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο ο θάνατος του βρέφους, και λίγες μέρες μετά και της γυναίκας του, που ήταν πολυεγκαυματίας.

Ο μάρτυρας πυροσβέστης ρωτήθηκε για τον τρόπο δράσης των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Επρεπε να γίνει άμεση απομάκρυνση του πληθυσμού αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έγινε, ξέρω ότι δεν έγινε τίποτα σωστά. Η περιοχή βρισκόταν στο έλεος», απάντησε στους δικαστές.

Στην κατάθεσή της η Δήμητρα Γουναρίδη τόνισε ότι κανείς δεν ειδοποίησε για τη φωτιά που πλησίαζε, και περιέγραψε πώς έζησε την κόλαση που ακολούθησε, με την ίδια να είναι 6 ώρες στη θάλασσα και να βλέπει καμένους ενήλικες και παιδιά.

Στην κατάθεσή του ο Ιωάννης Χαρδαλούπας, κάτοικος Αμερικής, είπε για την απώλεια της μητέρας και της αδελφής του: «Κανένας δεν είχε καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης... Κάποια στιγμή είμαστε στην αυλή, πέρασε ένα περιπολικό και μας είπαν "για καλό και για κακό, φύγετε". Πήγαμε να πάρουμε τα αυτοκίνητα. Η αδερφή μου μπήκε στο ίδιο με την μητέρα μου και εγώ ακολουθούσα με το δεύτερο αυτοκίνητο. Ο δρόμος προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος ήταν απροσπέλαστος από τις φλόγες». Στη συνέχεια περιέγραψε πώς το αυτοκίνητο όπου ήταν η μητέρα και η αδελφή του τυλίχθηκε στις φλόγες, και πώς μετά παρέβη τις υποδείξεις να πάει στο Μάτι και πήγε προς Νέα Μάκρη, αλλά δεν κατάφερε να τις σώσει.

Ο Αγγελος Σιαπκάρας κατέθεσε ότι η κόρη του βρέθηκε στην περιοχή για μία μέρα και κάηκε «140 μέτρα από την θάλασσα», και κατέληξε: «Αν τους ειδοποιούσε κάποιος πιο νωρίς, ως όφειλε, θα είχαν σωθεί η κόρη μου και τόσοι άλλοι». Η δίκη θα συνεχιστεί με νέες καταθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ