Σάββατο 14 Γενάρη 2023 - Κυριακή 15 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο στις 14 Γενάρη στο ΣΕΦ
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Την ορχήστρα θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, με συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στις 7.30 μ.μ.

Στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.

Την ορχήστρα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

Παίζουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι, μαντολίνο) Παντελής Ντζιάλας (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κλασική κιθάρα, νυκτά έγχορδα), Γιώργος Παππάς (λαούτο, νυκτά έγχορδα), Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι), Γιάννης Δίσκος (πνευστά), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Χάρης Κελλάρης (ηλεκτρικό μπάσο), Τάκης Βασιλείου (ντραμς, κρουστά).

Ηχοληψίια: Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης, Αντώνης Ζαχόπουλος. Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου.

Φωτογραφία αφίσας: © VaGGiNet/EvaGGelia Thomakou

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις. Προσκλήσεις θα είναι διαθέσιμες επίσης την ίδια μέρα έξω από το ΣΕΦ.

***

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα τιμά εμένα και το έργο μου, γι' αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ γι' αυτήν του την πρωτοβουλία», ανέφερε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης με αφορμή την πραγματοποίηση συναυλίας προς τιμήν του από το ΚΚΕ, που αποτελεί ένα μεγάλο και ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός.

Η δημιουργική διαδρομή του Σταύρου Ξαρχάκου μετρά 60 χρόνια και ένα πλούσιο και πολυεπίπεδο έργο. Μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το αρχαίο δράμα, όπερες, μπαλέτα, συμφωνικά έργα, μουσική σε στίχους μεγάλων ποιητών και δημιουργών. Πάντα ακμαίος και δημιουργικός, δεν σταματά να αναζητεί τρόπους για την εξύψωση του πνευματικού επιπέδου του λαού...


RIZOSPASTIS

Με αφορμή την εκδήλωση ο «Ριζοσπάστης» ρίχνει ματιές στο πλούσιο και εμβληματικό έργο του συνθέτη, ιδιαίτερα για τον κινηματογράφο και το θέατρο και γνωστά τραγούδια που έγραψε για παραστάσεις και ταινίες.

***

Η μουσική σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζει στον Σταύρο Ξαρχάκο από την αρχή κιόλας της μουσικής του σταδιοδρομίας. «Το ταξίδι», «Αμόκ», «Τα κόκκινα φανάρια», «Λόλα», «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», «Διπλοπενιές», «Κορίτσια στον Ηλιο», «Γυμνοί στο δρόμο», Εις θάνατον», «Η ανταρσία των δέκα», «Ρεμπέτικο», είναι ορισμένες μόνο από τις κινηματογραφικές ταινίες που επενδύθηκαν μουσικά από τον Σταύρο Ξαρχάκο.

«Απονη ζωή», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Ονειρο δεμένο», «Δεν έχει αρχή», «Παράπονο», «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι», «Μάτια βουρκωμένα», «Ενα πρωινό», «Υπομονή», «Ασπρη μέρα και για μας», «Φτωχολογιά», «Το τραγούδι της Αθήνας», «Τι έχει και κλαίει το παιδί», «Με τι καρδιά να σ' αποχαιρετήσω», «Στου Θωμά», «Το Δίχτυ», «Τα παιδιά της άμυνας», «Μάνα μου Ελλάς», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που έχει συνθέσει για κινηματογραφικές ταινίες και τραγουδάνε οι Β. Μοσχολιού, Γρ. Μπιθικώτσης, Μ. Δημητριάδη, Σ. Κόκοτας και πολλοί ακόμα.

Δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στη μουσική του Στ. Ξαρχάκου για το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», που ανέβηκε τον Ιούνη του 1973 στο θέατρο «Αθήναιον» από τον θίασο της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου. Μια παράσταση που έμεινε στην Ιστορία, καθώς εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις του λαού της Αθήνας. Η θεατρική απόδοση της σκηνής του Καραγκιόζη διδάχθηκε από τον Ευγένιο Σπαθάρη, ο οποίος διακόσμησε και τον χώρο της εισόδου, ενώ τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Καζάκος, Καρέζη, Παπαγιαννόπουλος, Περλέγκας, Καλαβρούζος. Τα τραγούδια επί σκηνής ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης και στη συνέχεια ο Νίκος Δημητράτος. Μέχρι και σήμερα, τα τραγούδια και οι μελωδίες από την παράσταση, τραγούδια που έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας και σημάδεψαν ιστορικές συγκυρίες, κρατάνε άσβεστη τη μνήμη των αγώνων του λαού μας, έχουν το δικό τους «μερτικό» στην ανύψωση του ανθρώπου...

Από τις πρόβες

RIZOSPASTIS

Από τις πρόβες
«Η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευτεί κάποιος να βρει τον Σταύρο Ξαρχάκο έξω από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Σχεδόν όλο το σημαντικό έργο του ξεκίνησε από εκεί. Τα επτά στα δέκα τραγούδια που έγραψε είχαν αφορμή ένα έργο, ένα σενάριο, μια ταινία, μια σκηνή. Ακόμη κι αν, για τους νεότερους δεν έχουν συνδεθεί ορισμένα πολύ αγαπημένα τραγούδια του με συγκεκριμένες ταινίες ή θεατρικά, είναι πολύ δύσκολο να βρεις τραγούδι του "ορφανό", εννοώ χωρίς να κάλυψε κάποτε τις ανάγκες μιας εικόνας, ενός πλάνου, ή να μην υπογράμμισε τη δραματικότητα ενός κειμένου. Ομως σχεδόν κανένα από αυτά τα τραγούδια δεν εγκλωβίστηκε μόνο σε αυτόν το ρόλο, κανένα δεν αποδυναμώθηκε μακριά από το πανί ή το πάλκο, αντιθέτως όσο απομακρύνονταν δυνάμωναν μέσα στο χρόνο», έχει γράψει για τον συνθέτη ο Οδυσσέας Ιωάννου. Και πράγματι, πρόκειται για τραγούδια που συνοδεύουν ακόμα και σήμερα τους αγώνες, τα γλέντια, τις χαρές, τους καημούς, τη ζωή... Πολλά χρόνια μετά τη σύνθεσή τους, πολλά χρόνια μετά την πρώτη προβολή τους και ανεξάρτητα από αυτήν, διανύουν μια αυτόνομη διαχρονική πορεία με άσβεστη τη λάμψη τους. Γιατί μιλούν στις καρδιές...

Κορύφωση ίσως του όγκου της μουσικής και των τραγουδιών που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος για τον κινηματογράφο και το θέατρο θα μπορούσε για κάποιους να θεωρηθεί η δουλειά του για την ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, το 1983. Για τη συνεργασία τους και τη μουσική του Ξαρχάκου στο «Ρεμπέτικο» μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο ίδιος ο Κώστας Φέρρης (βλέπε διπλανή σελίδα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ