Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την απόρριψη της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε οδό Μ. Θεοδωράκη

Με μια άνευ προηγουμένου, ανιστόρητη και προκλητική απόφασή της, η Επιτροπή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης απέρριψε τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη, που αποφάσισαν τέσσερα Δημοτικά Συμβούλια της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια «Επιτροπή του άρθρου 8» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, επικαλούμενη τυπικούς λόγους, απορρίπτει το αίτημα των Δημοτικών Συμβουλίων Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Νεάπολης - Συκεών, από τα όρια των οποίων διέρχεται η οδός Λαγκαδά.

Οπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή έχει απορρίψει και τις τέσσερις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Πρώτη είχε εξεταστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου 2021. Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη μετονομασία, επικαλούμενη ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερβαίνει τα χωρικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, μιας και η οδός Λαγκαδά δεν ανήκει μόνο στον κεντρικό δήμο.

Ωστόσο, στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται αναφορά σε εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με τις οποίες «η μετονομασία επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους», αλλά και ότι «επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και στους πολίτες».

Με το ίδιο σκεπτικό, το αμέσως επόμενο διάστημα η Επιτροπή απέρριψε τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Παύλου Μελά, ενώ στην τελευταία της συνεδρίαση εξέδωσε ανάλογη αρνητική απόφαση και για τον δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Κορυφαία πολιτική υποκρισία

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την «απαράδεκτη και ντροπιαστική για την πόλη και τους κατοίκους απόφαση» και απαιτεί «την άμεση εφαρμογή της απόφασης των τεσσάρων Δημοτικών Συμβουλίων για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι η απόρριψη της μετονομασίας «συμβαίνει στον ίδιο χρόνο που με μια δικαστική απόφαση και την απόφαση μιας αμφισβητούμενης "πλειοψηφίας" της Ε' Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης (από συμβούλους των κ. Ζέρβα, Ορφανού και Ταχιάου) μεθοδεύεται η "επιστροφή" της ονομασίας Χρυσοχόου, του φρούραρχου των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων, σε οδό της πόλης.

Η απόφαση αυτή πετά στο καλάθι των αχρήστων όχι μόνο τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των τεσσάρων αρμόδιων Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης που πήραν την απόφαση μετονομασίας, αλλά και δικαιώνει τους ακροδεξιούς συμβούλους που στήριξαν τον Χρυσοχόου και απέρριψαν τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η μάχη για να ξαναγραφτεί η Ιστορία στα μέτρα της σημερινής αστικής πολιτικής εξουσίας "καλά κρατεί".

Οι δικαιολογίες της Επιτροπής ότι "η μετονομασία θα διαταράξει τη λειτουργία της πόλης, θα μπερδέψει τους κατοίκους" αποτελούν κορυφαία πολιτική υποκρισία.

Την ευθύνη δεν τη φέρουν μόνο τα μέλη της Επιτροπής. Τη φέρει και ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που διορίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει τη θητεία του και με κυβέρνηση ΝΔ. Τη φέρουν επίσης το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, με τις πλάτες (και καθοδήγηση) των οποίων παίρνονται παρόμοιες αποφάσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδικάστηκε η αγωγή εναντίον μελών του ΣΦΕΑ (2022-10-11 00:00:00.0)
Οδός Γιάννη Χαλκίδη στη Θεσσαλονίκη (2014-10-04 00:00:00.0)
Ακύρωσε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στις διαθεσιμότητες (2014-06-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της χωματερής (2003-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ