Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Κοφτερό μαχαίρι» στη Θεσσαλία!

Ξεσηκώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί κατά της απόφασης της κυβέρνησης να βγάλει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού από την εντός ΟΣΔΕ παραγωγή

Πάνω από 55.000 τόνους βαμβακιού βγάζει εκτός επιδότησης η κυβέρνηση στη Θεσσαλία, μειώνοντας δραστικά το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Τα ψέματα τελείωσαν, λοιπόν, και σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός επιδότησης βγαίνουν κοντά στις 30.000 τόνους στο νομό Λάρισας, περίπου 15.000 τόνοι στο νομό Καρδίτσας, πάνω από 5.000 στο νομό Τρικάλων, κι άλλοι τόσοι περίπου στο νομό Μαγνησίας.

Κι ενώ οι «μάσκες» της κυβέρνησης έπεσαν, τα ψεύδη αποκαλύφθηκαν και οι αγρότες δηλώνουν οργισμένοι, αλλά και έτοιμοι ν' αντιδράσουν αγωνιστικά, οι ψεύτες εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι της κοροϊδίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, αποκρύπτοντας τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ποσότητες που δεν επιδοτούνται ανά νομό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Λάρισας, όπου οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πέφτει μεγάλο «πελέκι», καθώς «τσεκουρώνονται» περί τους 30.000 τόνοι επιδοτούμενης παραγωγής, η ανάρτηση για τα αποτελέσματα από την εξέταση των ενστάσεων καθυστερεί, προφανώς για να «μαγειρευτούν» ακόμα καλύτερα τα στοιχεία. Μάλιστα χτες κατέφτασε στη Λάρισα ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Χ. Καββαδίας - η επίσκεψή του αν μη τι άλλο υποδηλώνει την έντονη ανησυχία και τον πανικό της κυβέρνησης για τις αναμενόμενες δυναμικές αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στη Θεσσαλία - όπου παραβρέθηκε σε συνεδρίαση του Αγροτικού Γραφείου της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει συνάντηση στελεχών του Αγροτικού Γραφείου Λάρισας του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα του κόμματος Κ. Λαλιώτη.

Οσον αφορά, δε, στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, αν και έγινε η ανάρτηση των καταστάσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ - προφανώς κατόπιν εντολής της κυβέρνησης - ισχυρίζεται ότι δεν έχει συνολικά στοιχεία για τις ποσότητες που δεν επιδοτούνται ανά νομό!

Η δραστική περικοπή της επιδοτούμενης παραγωγής βαμβακιού και, μάλιστα, από την εντός ΟΣΔΕ παραγωγή, παρά τις περί του αντιθέτου συνεχείς δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας που ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ηδη προγραμματίστηκαν συλλαλητήριο στα Φάρσαλα για την ερχόμενη Τρίτη και μπλόκα με τρακτέρ σε κομβικά σημεία της Καρδίτσας την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν κι άλλες αποφάσεις για αγωνιστικές εκδηλώσεις. Και βεβαίως, το μεγάλο αγωνιστικό «ραντεβού» έχει οριστεί για την ερχόμενη Κυριακή, 31 του Μάρτη, στο γιορτασμό της 92ης επετείου της εξέγερσης του Κιλελέρ με παναγροτικό συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

«Βαρύ τσεκούρι»

Ενδεικτικό των έντονων αγωνιστικών διαθέσεων των αγροτών της Θεσσαλίας, είναι, ότι στους νομούς της περιοχής όπου έχουν αναρτηθεί τ' αποτελέσματα των ενστάσεων, καθημερινά συγκεντρώνονται βαμβακοπαραγωγοί έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το κόψιμο μεγάλων ποσοτήτων της παραγωγής τους από την επιδότηση. Και βεβαίως, στις κινητοποιήσεις που αναμένεται ν' ακολουθήσουν θα δώσουν το «παρών» τους αγρότες που προέρχονται απ' όλους τους πολιτικούς χώρους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο «Ρ» ένας βαμβακοπαραγωγός από τα Τρίκαλα, στην παραγωγή του οποίου «έπεσε βαρύ τσεκούρι». Είναι ο Στέλιος Μυλωνάς, από το χωριό Ράξα, ο οποίος καλλιέργησε 46,5 στρέμματα βαμβακιού, είχε παραγωγή 16.050 τόνους - ήταν όλα δηλωμένα στον ΟΣΔΕ - από τους οποίους οι 3.280 τόνοι του προϊόντος μένουν εκτός επιδότησης. Ο Στέλιος Μυλωνάς αν και δηλώνει ότι είναι «κάργα ΠΑΣΟΚ», δεν μπορεί να κρύψει την αγανάκτησή του και λέει: «Ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης μας είπε ψέματα ότι θα επιδοτηθεί το σύνολο της παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι από τα 338 κιλά βαμβακιού ανά στρέμμα που ήταν η παραγωγή μου, να επιδοτούνται μόνο τα 269 κιλά. Και το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλά χρέη και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ