Σάββατο 21 Γενάρη 2023 - Κυριακή 22 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΑΛΑΣΗΣ
Ενας πολυσχιδής δημιουργός

Βαθιά θλίψη για τον αναπάντεχο χαμό του συντρόφου

«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Διονύσης Βαλάσης, εικαστικός καλλιτέχνης, βιβλιοδέτης και εικονογράφος, ο οποίος υπήρξε καθηγητής Γραφικών Τεχνών και Οπτικοακουστικών Μέσων στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας.

Ανέπτυξε μεγάλη αντιδικτατορική δράση και ήταν μέλος του ΚΚΕ, οργανωμένος στην ΚΟΒ Εικαστικών της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Βαλάσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες και Βιβλιοδεσία στη Φλωρεντία (Scuola del cuoio Santa Croce) και μαθήτευσε στο Eργαστήριο Kατασκευής Xαρτιού και Συντήρησης του Sidney Cockerel (Cambridge, UK). Το διδακτορικό του είχε θέμα την Τέχνη του Βιβλίου.

Δίδαξε Προληπτική Προστασία και Συντήρηση Υλικού Βιβλιοθηκών, σε βιβλιοθήκες και Κέντρα Δημόσιας Διοίκησης από το 1975, καθώς και Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία στο Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΤΕ και στον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Αθηναίων.

Το 1970 ίδρυσε το καλλιτεχνικό εργαστήρι «Αδυτον», που λειτούργησε και ως εκθεσιακός χώρος και είχε σκοπό την έκδοση συλλεκτικών βιβλίων τέχνης, την εικονογράφηση και την οργάνωση σεμιναρίων και συναντήσεων με θέμα την Αισθητική και την Ιστορία του Βιβλίου και των Τεχνών που σχετίζονται με αυτό.

Εργάστηκε στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία εφαρμόστηκαν από το 1983 σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και στην Ελλάδα. Από το 1995 μαζί με την Ζωή Βαλάση δημιούργησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Πολύπτυχο», με θέματα την Ιστορία της Γραφής και του Βιβλίου, την Εικονογράφηση, την Τέχνη της Βιβλιοδεσίας, τη Συντήρηση του Βιβλίου, τη Λογοτεχνία και τον Κινηματογράφο, το Παραμύθι, το Περιβάλλον.

Εικονογράφησε τα βιβλία «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού, «Ιστορίες του Ασημένιου Δάσους» της Ζωής Βαλάση, «Ερωτικά» του Γιάννη Ρίτσου, «Παραμύθια της Θεσσαλίας» και πολλά άλλα.

Εγραψε πολλά βιβλία με θέματα τη βιβλιοδεσία, τη συντήρηση του βιβλίου και την αισθητική αγωγή του παιδιού.

Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.

Ηταν μέλος του ΕΕΤΕ από το 1997 και υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, ενώ για πολλά χρόνια ήταν δραστήριο μέλος της Επιτροπής Εκδηλώσεων του ΕΕΤΕ και επίσης πολλές φορές εξελέγη μέλος των Επιτροπών Κρίσης και Κατάταξης του ΕΕΤΕ

Με βαθιά λύπη τον αποχαιρετά η ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ

Αποχαιρετώντας τον σύντροφο Διονύση Βαλάση, η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Ενημερωθήκαμε για το αναπάντεχο γεγονός του θανάτου του συντρόφου Διονύση Βαλάση, ο οποίος "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Είναι ένα από εκείνα τα απρόβλεπτα, δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή που δύσκολα μπορούμε να αποδεχτούμε.

Μέλος της ΚΟΒ Εικαστικών του ΚΚΕ, ο σύντροφος Διονύσης πορεύτηκε μέσα από τις γραμμές του Κόμματος με πίστη στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Ηταν μέλος της Επιτροπής Κρίσης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).

Διετέλεσε καθηγητής στα ΤΕΙ Αθήνας για πολλά χρόνια, στον τομέα της Τέχνης του Βιβλίου, και επιμελήθηκε συλλεκτικές καλλιτεχνικές εκδόσεις και εικονογραφήσεις.

Με ιδιαίτερη αγάπη για τη γλώσσα, τη γραφή, το παιδί, οργάνωνε σεμινάρια με θέμα την Αισθητική και την Ιστορία του Βιβλίου και συμμετείχε μαζί με την Ζωή Βαλάση σε εκπαιδευτικά προγράμματα για τον ελληνικό πολιτισμό σε σχολεία όλης της Ελλάδας.

Θα μας λείψει το γλυκό του χαμόγελο και θα μας καθοδηγεί η βαθιά του αγάπη για τη ζωή, τα παιδιά, η δίψα του για τη διάδοση του πολιτισμού ως μέσου εξύψωσης του ανθρώπου.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και συμπαράσταση στην συντρόφισσα Ζωή, συνοδοιπόρο του Διονύση στη ζωή, στην τέχνη και στον αγώνα, καθώς και στα παιδιά και τα εγγόνια τους».

  • Η ΚΟΒ Παγκρατίου της Τομεακή Οργάνωσης Α' Αθήνας του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του συντρόφου Διονύση Βαλάση και θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του συζύγου της στην συντρόφισσα Ζωή Βαλάση, μέλος της ΚΟΒ Παγκρατίου, καθώς και στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ