Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ | ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρώτη δύναμη και ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Προκλητική δικαστική παρέμβαση στη λειτουργία του EK Ιωαννίνων

Από τις εργασίες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Από τις εργασίες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Πρώτη δύναμη και ενισχυμένες αναδείχθηκαν οι ταξικές δυνάμεις στα Συνέδρια των Εργατικών Κέντρων Αρτας και Ιωαννίνων, όπου την Κυριακή έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων.

Στα Γιάννενα η «Εργατική Συσπείρωση», το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έλαβε 58 ψήφους (60%), από 55 στο προηγούμενο Συνέδριο, και επανεξέλεξε 8 αντιπροσώπους. Οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έλαβαν 25 ψήφους και 3 έδρες, από 4 το 2019, και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 7 ψήφους και 1 έδρα έκαστος.

«Οι χιλιάδες ψηφίσαντες του ταξικού ψηφοδελτίου στα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και η αύξηση σε ψήφους στις εκλογές για τη νέα διοίκηση, αλλά και η πιο ορμητική δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για να δοθεί ανάσα στην πάλη του λαού για να περάσει στην αντεπίθεση το εργατικό - λαϊκό κίνημα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Εργατική Συσπείρωση» και προσθέτει ότι το Εργατικό Κέντρο θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του «στον δρόμο της σύγκρουσης με τη μεγαλοεργοδοσία και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την υπεράσπιση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, ΣΣΕ, μέτρων προστασίας της υγείας, ενάντια στην ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς, σε κάθε σχεδιασμό του κεφαλαίου».

Ταυτόχρονα οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν ότι «δεν πέρασε η προσπάθεια της εργοδοσίας να παρέμβει και να νοθεύσει τα αποτελέσματα, παρ' όλες τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τις παρεμβάσεις των δικαστηρίων ενάντια στις αποφάσεις του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων», ενώ καταγγέλλει και «περίεργες συνδιαλλαγές», καθώς και «ανάσυρση δυνάμεων» που όπως λέει αποδεδειγμένα έχουν συνεργαστεί με την εργοδοσία και σηματοδοτούν «ανάσυρση όλων των μεθόδων για να μπει εμπόδιο στη δράση του Εργατικού Κέντρου, που είναι καρφί στο μάτι της εργοδοσίας».

Σημειωτέον, είχε προηγηθεί απόφαση - πρόκληση απέναντι στη δημοκρατική λειτουργία του ΕΚ Ιωαννίνων το μεσημέρι της Παρασκευής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, που έκανε αποδεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ για ανατροπή της απόφασης του 18ου Συνεδρίου του ΕΚ να μη νομιμοποιηθούν 5 αντιπρόσωποι που εξελέγησαν με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε όριο παρέμβασης, υποχρέωσε το ΕΚ Ιωαννίων να εγγράψει στη δύναμή του έναν ακόμα αντιπρόσωπο από το σωματείο της «Πειραιώς», που δεν προσκόμισε ποτέ στο Συνέδριο τα πρακτικά των αρχαιρεσιών του.

Τα συνδικάτα, χωρίς να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, πραγματοποίησαν μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο την Παρασκευή το πρωί, για την υπεράσπιση της απόφασης του Συνεδρίου ενάντια στην επιβολή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

Στην Αρτα, για πρώτη φορά στα χρονικά του Εργατικού Κέντρου οι εργαζόμενοι έδωσαν το 100% των ψήφων, και το σύνολο των εδρών στο ΔΣ, στο ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας», που συγκροτούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Αρτας υπογραμμίζει ότι το αποτελέσματα εκφράζει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στη δράση του Εργατικού Κέντρου και τον ταξικό προσανατολισμό του, κάτι που «είναι εγγύηση για τις νικηφόρες μάχες και τα αποτελέσματα τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο που έχουμε ανάγκη όλοι οι εργάτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ