Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Από σήμερα βγαίνουν στους δρόμους και στα Χανιά

Στις 11 π.μ. το αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου βγαίνουν στους δρόμους από σήμερα Τετάρτη όπως ανακοίνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχθές.

Οι αγρότες δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, με τον Μανούσο Σταυριανουδάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, να αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη ότι η κυβέρνηση και στο θέμα των επιδοτήσεων λειτουργεί με τη λογική «διαίρει και βασίλευε». Ανέδειξε ακόμα ότι ειδικά «η ΚΑΠ του 2023 προβλέπει μείωση σε όλη την Κρήτη κατά 20% και πάνω. Στην άλλη Ελλάδα λέει ότι τις επιδοτήσεις τις παίρνουν στα νησιά, εδώ πέρα μας πουλάει το παραμύθι ότι παίρνει η ΚΑΠ την επιδότηση, γι' αυτό σε σας είναι μειωμένη. Είναι η ΚΑΠ που έχουν συμφωνήσει όλες οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τον αγροτικό κόσμο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κατσαρός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πρώην Δήμου Αρμένων, έδωσε απάντηση στα περί αυξημένης τιμής του ελαιόλαδου, αναδεικνύοντας ότι τα έσοδα από αυτήν την τιμή πήγαν για την κάλυψη του κόστους παραγωγής. «Κάναμε χαρές για το λάδι που πήγε 4,5 και 5 ευρώ. Γελούσαν και τα μπατζάκια μας. Στο τέλος ξέρετε τι πήραμε; Την αύξηση την έφαγαν τα ρεύματα, η ακρίβεια αλλά και τα λιπάσματα», ανέφερε, μεταφέροντας και το αίτημα να ξεκινά νωρίς και να τελειώνει αργά η δακοκτονία.

Ο Γιάννης Ξανθουδάκης, μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, μίλησε για τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος φέτος, αφού όπως είπε οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ταΐζουν πιο λίγο τα ζώα, λόγω της ακρίβειας. «Οι ζωοτροφές έχουν πάει τουλάχιστον 50% - 60% πάνω. Είπαν ότι θα δώσουν κάτι για τις ζωοτροφές, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Είπαν ότι θα δώσουν κάτι και για τις μετακινήσεις, ούτε εκεί έχει γίνει κάτι», ανέφερε.

«Οι κυβερνώντες, οι σημερινοί και οι προηγούμενοι, να μας δουλεύουν λιγότερο εμάς τους αγρότες εάν θέλουν να τρώνε ένα σωστό προϊόν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσεπέτης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Βουκολιών. Μίλησε με στοιχεία για τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί, αν και οι καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα πανάκριβα, αλλά και για τα κόλπα των μεγαλεμπόρων και των μεσαζόντων, όπως με «το μεγάλο αίσχος που γίνεται με τα αβοκάντο. Αλλος κάνει διαλογή και το βγάζει 50% δεύτερης ποιότητας για να σου ρίξει την τιμή, και άλλος σου λέει "πήγαινε για λάδι και θα στα πληρώσω μισό ευρώ"», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δραματική κατάσταση οι κτηνοτρόφοι (2014-08-14 00:00:00.0)
Απαιτούνται μέτρα για την κτηνοτροφία (2012-08-02 00:00:00.0)
Αύριο η κινητοποίηση για τις περσινές αποζημιώσεις (2010-07-21 00:00:00.0)
«Μπλόκο» στην αντιαγροτική πολιτική (2007-12-11 00:00:00.0)
Μπλόκαραν τη γέφυρα του Αχελώου (2007-12-08 00:00:00.0)
Σε πλήρη απόγνωση (2007-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ