Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ποίηση του Ρίτσου στη Σορβόνη

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Richelieu» του Πανεπιστημίου της Σορβόνης ήχησε το βράδυ της Δευτέρας ο λόγος του Γιάννη Ρίτσου, σε μια εκδήλωση - φόρο τιμής στον μεγάλο μας ποιητή. Τη διοργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Delphys».

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ιρέν Ζακόμπ, γνώριμή μας από τις ταινίες του Κισλόφσκι και του Αγγελόπουλου, ερμήνευσε την «Ελένη» από την ποιητική συλλογή «Τέταρτη Διάσταση». Ο Γ. Ρίτσος μεταφέρει τον μύθο της Ελένης στη σύγχρονη πραγματικότητα και του αποδίδει νέους συμβολισμούς, σε μια εποχή απομυθοποίησης, όπως είναι η περίοδος της δικτατορίας στην Ελλάδα.

Για τον Ρίτσο μίλησε ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας στη Σορβόνη, συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών Τέχνης και Πολιτισμού και εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι, ο οποίος παρουσίασε μία από τις κορυφαίες συνθέσεις του Ρίτσου, την «Τέταρτη Διάσταση».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν η Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου μας ποιητή, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και άλλες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ